Uit de oude doos XXIX

Het redactionele thema van deze Arts en Auto is kunst. Dat onderwerp was lange tijd een van de pijlers van het blad. Vanaf de jaren vijftig tot begin deze eeuw was er bijna geen editie zonder artikel over beeldende kunst, fotografie, toneel en/of ballet.

In mei 1953 verschijnt een speciaal ‘schildersnummer’. Daarin staat een oproep om mee te doen aan het ‘Loterij-plan van Collega Nagelhout’. Huisarts, kunstliefhebber/verzamelaar én verenigingslid Joannes Pieter Nagelhout (1903-1975) uit Holten wil jonge schilders stimuleren ‘hun horizon te verbreden’. Hij krijgt diverse Franse hoteliers zover dat ze jonge Nederlandse kunstenaars een maand hotelverblijf met volpension bieden, in ruil voor een ter plaatse gemaakt ‘olieverfschilderij’.

Winterschilder

Reiskosten zijn niet inbegrepen, daarin moet Nagelhouts Loterijplan gaan voorzien: de jonge schilders verloten werk en Arts en Auto-lezers dingen mee voor ƒ 2,50 per lot. Het wordt een succes, zo’n 150 kunstenaars belanden in Frankrijk en ‘betalen’ met een schilderij.

De hotelactie gold overigens alleen in het laagseizoen; de winterschilder, maar dan anders.

Delen