Pavlova
Gigi te Riele (20) is tweedejaarsstudent diergeneeskunde en woont op kamers in Utrecht.
Tekst: Monique Bowman | Beeld: Herbert Wiggerman
“Ik ben helemaal gek van zoet, en probeer daarom het liefst toetjes uit. Die van mijn oma zijn altijd lekker, en mijn beste recepten heb ik dan ook van haar. Zoals deze pavlovataart, die misschien moeilijk lijkt maar eigenlijk heel makkelijk is om te maken. En om het ook een beetje gezond te maken, gooi ik er extra veel fruit bovenop.”
Pavlova
(toetje voor 6-8 personen)
- 1 el maïzena
- 7 eieren (alleen de eiwitten)
- 250 ml slagroom
- 350 gr fijne kristalsuiker
- mespuntje zout
- vers fruit naar keuze (op de foto: banaan, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, mango en druiven)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop in een schone, vetvrije kom alle 7 eiwitten met het zout zeer stijf; klop de suiker er in delen door. Doe op het laatst de maïzena erbij. Schep het stijve mengsel op een bakplaat met bakpapier, waarbij je het al in een taartvorm modelleert: hou de maten van een groot bord of schaal aan en maak met de bolle kant van een lepel een kuil in het midden waarin de slagroom en het fruit straks goed blijven liggen. Bak de taart 3 minuten op 180 graden, verlaag de temperatuur dan naar 120 graden en bak nog eens 75 minuten. Controleer of het schuim van binnen gaar is door er een satéprikker in te steken; als hier niets aan blijft kleven, is het goed. Laat de taart in de oven afkoelen. Serveer de pavlova koud met (ongezoete) geklopte slagroom en het verse fruit erbovenop. Als je de schuimbodem ruim van tevoren maakt, is deze bij het serveren goed uitgehard.