Pieter de Visser (1953 – 2021)

afscheid / fysiotherapeut die naar de gehele mens keek

Beeld Elsbeth Doorenbos

Op 4 november vorig jaar overleed, 68 jaar oud, fysiotherapeut Pieter de Visser. Zijn dochter maakte een podcast over de laatste levensfase. ‘Hij deed mee om anderen te helpen.’

Pieter de Visser werd als jongste van vier kinderen geboren in Dordrecht. In het protestantse gezin (vader een Zeeuwse boerenzoon, moeder een Friese domineesdochter) was de norm ‘als je iets doet, doe het dan goed’. “Dat motto was leidend bij alle activiteiten van Pieter”, zegt zijn vrouw Thile. 

Haar man kwam in zijn jeugd veel in Zeeland en bleef verknocht aan de landschappen en de geur van de kleigrond. Hij wist al snel dat hij fysiotherapeut wilde worden, met een ‘holistische’ gedachte als basis. Thile de Visser: “Hij keek naar de gehele mens en zocht naar de vragen achter de vragen. Hij vroeg door bij iedereen en alles.” Lachend: “Soms tot vervelens toe, dan kon hij prekerig zijn.” 

Na het afronden van zijn opleiding medio jaren zeventig zocht De Visser een eigen praktijk of een maatschap. Die vond hij bij Joep Rottier in Veghel. De twee vakgenoten – beiden hadden Zeeuwse vaders – werden maten in de professionele én de vriendschappelijke betekenis van het woord en bleven dat 34 jaar lang. De vertrouwdheid en het gezamenlijke gevoel voor humor, maakten dat de echtparen De Visser en Rottier menig avondje samen genoten van mooie gesprekken bij mooie wijn. Thile de Visser: “De twee vrouwen brachten in dat de twee eigenwijze en koppige mannen de zaken ook eens van een andere kant moesten bekijken.” 

‘Hij zocht naar de vragen achter de vragen en vroeg altijd door’

In 2012 wilde Rottier wat anders, hij werd criminoloog. Pieter de Visser ging verder met een nieuwe, veel jongere maat, Evert Jan Das, die het complexe onderwerp van chronische pijn in de praktijk introduceerde. Het inspireerde De Visser zichzelf opnieuw uit te vinden en zich ook in dat onderwerp te verdiepen. Das en De Visser stonden, samen met  collega van Lierop aan de basis van het Pijn Netwerk Brabant waarin verschillende partijen samen optrokken rondom het thema chronische pijn.

In 2019 ging De Visser met pensioen. Niet dat hij en zijn vrouw pas begonnen met leven ná hun pensioen, maar er kwam meer tijd voor mooie reizen met Thile, meer tijd voor zijn drie dochters en hun gezinnen en meer tijd om te fietsen en schaatsen (hij kon lyrisch zijn over natuurijs). Het liep anders. Na krap een jaar pensioen, werd bij De Visser een agressieve, ongeneeslijke hersentumor aangetroffen.

Oudste dochter Eva maakte met haar vader de podcast-serie Een aangekondigde dood over zijn laatste levensfase en wat dat betekende voor hemzelf, zijn vrouw en zijn kinderen. Pieter de Visser stemde direct toe toen Eva aan hem vroeg of hij wilde meewerken. Als zorgverlener in hart en nieren, wilde hij meedoen om anderen te helpen door te laten zien hoe hij samen met zijn gezin omging met de situatie. 

De indrukwekkende vijfdelige podcastserie Een aangekondigde dood kwam tot stand in samenwerking met KWF Kankerbestrijding en is te luisteren via diverse media en sites waaronder kwf.nl

Delen