Promovendus met 4 startups

Een klein jaar geleden startte arts-onderzoeker chirurgie Bernard Leenstra van zijn spaargeld de EHBO-cursus Schok & Pomp. Met de winst die hij maakt, breidt hij uit én begint hij nieuwe startups.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp

Tijdens zijn assistentschap chirurgie ziet Bernard Leenstra (29) patiënten die veel baat zouden hebben gehad bij eerste hulp. Als hij omstanders en nabestaanden vraagt waarom zij nooit een EHBO-cursus hebben gevolgd, krijgt hij vaak dezelfde antwoorden. “Tijd, inhoud en prijs vormen belemmeringen”, vat Leenstra samen. “Ze hebben geen zin om meerdere avonden naar een cursus te gaan, waar ze pleisters leren plakken en waarvoor ze algauw 250 euro betalen.”

Daarop start Leenstra zelf een EHBO-cursus die goedkoop (59 euro), kort (drie uur) en niet saai is. “Het kan korter en goedkoper door overbodige informatie achterwege te laten”, vertelt hij. “Bij Schok & Pomp draait het alleen om levensreddende situaties, waarbij twee vragen centraal staan: hoe herken ik het en wat moet ik doen? Een scholier of een tuinman hoeft niet te weten waardoor epilepsie ontstaat.” Van zijn spaargeld – “fingers crossed” – huurt Leenstra twee reanimatietorso’s en laat hij een website maken. “Mijn intentie was om één keer in de maand een cursus te geven aan een man of zes.” Een klein jaar later heeft hij zestien poppen en zestien AED’s en tien docenten in dienst, die twee tot drie cursussen per week verzorgen.

‘Een scholier of een tuinman hoeft niet te weten waardoor epilepsie ontstaat’

Alle docenten zijn arts-assistenten. “Ze krijgen een kleine vergoeding, maar doen het vooral omdat ze de frustratie met mij delen en omdat ze het leuk vinden.” Zelf geeft Leenstra af en toe nog een cursus, maar hij is vooral bezig de onderneming verder uit te breiden. “We zijn nu actief in de regio’s Utrecht en Amsterdam en hopen dit jaar ook nog in Rotterdam en Zwolle te starten.”

Middelbare scholen

Het liefst zou Leenstra, promovendus aan het UMCU, de cursus op alle middelbare scholen in Nederland aanbieden. “Scholen willen wel, maar hebben geen geld, dus moeten we de politiek overtuigen om het te subsidiëren. Als je de politiek wilt bewegen, moet je aantonen dat het geld oplevert. Met collega-onderzoekers heb ik een manuscript geschreven, waarin we aantonen dat er maximaal per jaar 280 miljoen euro bespaard kan worden door snel ingrijpen van omstanders. De kosten voor levensreddend onderwijs zijn 5 miljoen per jaar.”

Het geld dat Leenstra verdient met Schok & Pomp investeert hij in het bedrijf én in nieuwe startups. Zo is hij recent ‘op de Schok & Pomp-manier’ een BHV-bedrijf (Blus & Red) begonnen, is hij bezig een eigen AED te ontwerpen én is hij per 1 juli met een compagnon een initiatief gestart om de werkdruk op de huisartsenpost te verlagen. “Omdat de top-3 klachten op huisartsenposten chirurgisch van aard is, hebben we bedacht om promovendi chirurgie mét klinische ervaring in te zetten op die posten. Zij besteden zo’n veertig uur in de week aan hun promotieonderzoek, hebben dus nog wat tijd over en staan te popelen om weer een scalpel vast te houden. Dit initiatief moet helpen de overbeladen huisartsenposten te verlichten maar ook, omdat zij bijvoorbeeld qua hechten verder gaan dan een huisarts, de druk op de SEH. Wij doen de werving en selectie voor huisartsenposten. We checken referenties, verzorgen aanvullende opleiding en we werken met een flexpool: als iemand niet kan, sturen we een ander.”

Delen