Red de zorg

Na een massale tegenbeweging vorig jaar bleef de vrije artsenkeuze bewaard. Maar het lijkt alsof minister Schippers met een nieuwe wet toch probeert deze keuze in te perken. Mede daarom wacht haar op 12 september opnieuw een breed protest. 

Tekst: Daan Marselis

 

VvAA plaatst grote vraagtekens bij een nieuw wetsvoorstel van minister Edith Schippers van VWS dat de macht van zorgverzekeraars te veel zou vergroten en bovendien de vrije artsenkeuze zou ondermijnen. Dat zegt Herman van Hemsbergen, voorzitter van de VvAA-hoofddirectie. VvAA steunt daarom de grote manifestatie op 12 september tegen het zorgbeleid van dit kabinet, die wordt georganiseerd door vakbond FNV.

‘Hè!?’, denkt u nu wellicht. ‘Die vrije artsenkeuze was vorig jaar toch gered toen de Eerste Kamer tegen aanpassing van artikel 13 stemde?’ Dat valt nog te bezien, zegt Van Hemsbergen. Hij doelt op de Wet herpositionering taken Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en deregulering, die nog in ontwerp is. De minister hoopt het definitieve wetsvoorstel eind dit jaar aan de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Lees verder (pdf).

09-2015p028-029

3 Reacties Reageer zelf

 1. Pubben
  Geplaatst op 4 september 2015 om 11:56 | Permalink

  Huisartsen daar zit Schippers niet mee. In de systemen is de vrije artsenkeuze al afgeschaft. De ICT bouwers zijn jullie altijd een stap voor. Nu staat het beroepsgeheim op de helling. Dat betekent dat straks menigeen mee kan kijken in uw computer. Niet alleen verzekeraars, ook bedrijfsartsen en menige ambtenaar.
  Het beste wat de VvAA kan doen, is nu naar de rechter stappen die het Schippers gaat verbieden om de restitutiepolis, die nu nog de vrije artsenkeuze mogelijk maakt, te behouden!
  Dat is anders het volgende, ook al hebt U daar jarenlang extra premie voor betaald, dat afgeschaft gaat worden. Zo werken de ict bouwers van de zorgverzekeraars!
  Alles moet digitaal en NL wil het eerste land daarin zijn, maar de Eed van Hippocrates is niet meegenomen in het basis ontwerp.

 2. R.F.Hamburg
  Geplaatst op 3 oktober 2015 om 17:56 | Permalink

  Het is tijd dat huisartsen en medische specialisten met de verzekeraars zo snel mogelijk opzeggen.Pas dan is de gezondheidszorg weer op goede wijze te verzorgen.

 3. A. Heijnen
  Geplaatst op 4 oktober 2015 om 15:30 | Permalink

  Mevrouw Schippers komt over al een verwend meisje dat perse haar zin moet hebben. Niet rechtsom dan maar linksom. Hoezo democratie ? Heel vele eeuwen geleden werkten we vanuit ons reptielenbrein en sloegen we elkaar gewoon de hersens in. Nu worden we vanuit de neo-cortec slim en sluw, zogenaamd “democratisch” , buiten spel gezet en om zeep geholpen. Misschien moeten we gewoon weer eens primitief “Den Haag” op stelten zetten en wat meer reptielgedrag gaan vertonen. Genoeg is genoeg. Wij zijn te netjes. Ik heb al geen contracten meer met de dictatoriale zorgverzekeraars.