Richtlijnen palliatieve zorg
Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?
Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredactie/Floren van Olden
Wat?
PalliArts bevat landelijke informatie over palliatieve zorg, zoals richtlijnen voor palliatieve zorg en euthanasie, medicatie-informatie, omrekentabellen en voorlichtingsmateriaal voor patiënten en hun naasten. Daarnaast bevat de app regionale informatie. Als een van de ruim 60 regionale Netwerken Palliatieve Zorg in PalliArts participeert, kan het in de app actuele informatie opnemen over het aantal beschikbare bedden in hospices en palliatieve units, over de consultatiedienst(en), maar ook contactgegevens van lokale ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties, en de regionale transmurale afspraken (RTA’s). Er zijn ongeveer 35 Netwerken Palliatieve Zorg aangesloten.
Voor wie?
Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, ziekenhuisspecialisten, verzorgend en verpleegkundig personeel.
Plus- en minpunten
PalliArts is een heel overzichtelijke app met een logische indeling. De app bevat samenvattingen van richtlijnen van de website Pallialine van Integraal Kanker-centrum Nederland (IKNL). Voordeel van de app boven gebruik van de website is dat u de informatie altijd bij de hand heeft en u er snel en gemakkelijk in kunt zoeken. Vanuit de app kunt u voorlichtingsfolders mailen naar patiënten of naasten. Ook kunt u rechtstreeks vanuit PalliArts bellen met regionale consultatieteams en zorginstellingen. PalliArts bevat een zoekfunctie en de mogelijkheid om favorieten aan te maken, zodat u heel snel bij veelgebruikte richtlijnen of checklists terechtkomt. Op kleinere smartphones is de tekst wat lastig te lezen.
Reacties
Op Twitter (#palliarts) staan positieve reacties op de introductie van de app. Zo schrijft iemand: “Gister de #PalliArts app geïntroduceerd in onze #PATZ groep. Meteen goed kunnen gebruiken.” Een recensent noemt PalliArts op werkenindeouderengeneeskunde.nl een uitersthandige app, net als organisatieadviesbureau Reos. Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant won met het idee voor PalliArts in 2014 de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. Er zijn nu ruim 17.000 gebruikers.
Gebruiker
“Als hospice-arts gebruik ik Palli-Arts meerdere malen per dag. Als ik consulentendienst heb in mijn regio Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen zelfs nog vaker. Laatst werd ik gebeld door een huisarts die met een acute situatie zat. Hoewel hij een patiënt een vrij hoge dosis Dormicum had gegeven, was die toch erg onrustig tijdens een continue palliatieve sedatie. Ik zat niet achter mijn pc, maar kon dankzij PalliArts gelukkig wel snel bij de richtlijnen komen. Toen we die samen vanaf stap één doornamen, bleek dat hij vergeten had een katheter te plaatsen. Daardoor had de patiënt een retentieblaas ontwikkeld en was hij onrustig geworden. Na het plaatsen van het katheter was de onrust direct over.
Hoewel PalliArts ontwikkeld is voor artsen, merk ik dat familieleden van patiënten de app soms ook downloaden. Dat maakt het extra belangrijk om goed uit te leggen wat je doet, want door het medisch jargon zijn de richtlijnen voor hen niet altijd helder.”
Praktische informatie
- Bruikbaar op Android, iOS
- Prijs gratis
- Ontwikkeld door IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
- Meer informatie iknl.nl