Coutinho: ‘Ebola hier geen risico’

Omdat onlangs een besmetting met het ebola-virus buiten Afrika (Spanje) heeft plaatsgevonden, neemt de onrust over de ziekte ook in Nederland toe. Hoogleraar epidemiologie Roel Coutinho noemt het risico op verspreiding in ons land echter nog steeds verwaarloosbaar.

 

In een interview in Arts en Auto van afgelopen juli, verklaarde Coutinho dat een ebola-epidemie geen reëel risico is voor Nederland. Desgevraagd herhaalt hij deze stelling: “De kans dat wij in Nederland te maken krijgen met een ‘importgeval van ebola’, is nu zeker groter dan enkele maanden geleden. De verspreiding in Liberia/Guinee/Sierra Leone is sterk toegenomen. Daardoor kunnen we hier te maken krijgen met bijvoorbeeld Nederlandse artsen, verpleegkundigen of reizigers die in die gebieden zijn, daar besmet worden en terug willen of moeten voor behandeling. Maar het risico op verspreiding in Nederland zelf is onveranderd verwaarloosbaar, ervan uitgaande dat elk importgeval direct ontdekt wordt.” Maar ook als dat niet meteen gebeurt en bijvoorbeeld familie of vrienden geïnfecteerd raken, zal verspreiding daarna volgens de epidemioloog snel tot staan worden gebracht. “Dat gebeurt door zorgvuldige contactopsporing en isolatie van contacten die koorts krijgen.”

In Nederland zijn negen ziekenhuizen aangewezen waar patiënten met ebola naar kunnen worden doorverwezen. Daar is men goed voorbereid. Ook voor het vervoer van ebola (-verdachte) patiënten worden voorzorgsmaatregelen genomen. AmbulanceZorg Nederland legt samen met onder andere het Opleidingsinstituut Spoedeisende Geneeskunde (OSG-VvAA) momenteel de laatste hand aan protocollen voor het vervoer van Ebola (-verdachte) patiënten. Daarbij gaat extra aandacht uit naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals speciale pakken voor hulpverleners.

Aan PBM is volgens Dennie Wulterkens, directeur van OSG-VvAA in Nederland eerder geen enkele aandacht besteed. “Recentelijk zijn er wel overalls verstrekt voor het vervoer van MRSA-patiënten”, zegt Wulterkens, “maar aan andere besmettelijke ziekten (zoals meningitis, SARS, MERS, open TB) werd nauwelijks aanvullende aandacht geschonken. De Ebola-problematiek noodzaakt iedereen in de nulde- en eerstelijns gezondheidszorg om aanvullende maatregelen te treffen.”

Lees hier het interview met Roel Coutinho (pdf)

07-2014p012-015

 

 

Delen