Studenten met een missie

Ze zijn jong en ze hebben een droom: dat ze met hun beweging Compassion4Care de menselijke maat weer kunnen terugbrengen in de zorg. Co-assistenten Susanne Laumer en Anne Spanjaart zijn ervan overtuigd dat niet alleen de patiënt, maar ook de zorgprofessional zélf hier beter van wordt. “We willen niet toekijken hoe getalenteerde jonge mensen gedesillusioneerd afhaken.”

Tekst: Monique Bowman

Het is een typische herfstavond. Maar het gure weer heeft Susanne Laumer (22, links op de foto) en Anne Spanjaart (26) er niet van weerhouden om aan het eind van hun werkdag naar Utrecht te reizen om te vertellen over het hoe en waarom van hun betrokkenheid bij de stichting Compassion4Care.

De (bijna) vijfdejaars studenten geneeskunde, die momenteel co-schappen lopen in respectievelijk het Bernhoven ziekenhuis in Oss en het Kennemer Gasthuis in Haarlem, steken veel vrije uurtjes in de studentenbeweging, die ze bijna twee jaar geleden samen met geneeskundestudent Salmaan Sana oprichtten uit bezorgdheid over bepaalde tendensen in de gezondheidszorg. Want hoe verder ze in hun studie kwamen – Anne aan de Amsterdamse VU, Susanne aan de Radboud in Nijmegen –, des te meer ze merkten dat de menselijke factor in de gezondheidszorg ondergesneeuwd raakt door heel veel protocollen en regels, een groot gebrek aan tijd en de voortdurende roep om kostenbeheersing.

Lees verder (pdf).

Delen