Studentenstad Bologna

Maar liefst een op de vier inwoners van Bologna studeert: een studentenstad bij uitstek dus! De Italiaanse stad is bruisend jong én indrukwekkend oud. Door de niet al te grote historische binnenstad, de budgetprijzen en de heerlijke pasta’s die je er kunt eten, is
Bologna een echte aanrader voor een citytrip.

Tekst: Jocelina Paixao Fortes

Je weet dat een stad lééft als hij een bijnaam krijgt van zijn inwoners. Bologna, in het noorden van Italië, kreeg er zelfs meer dan één: La Rossa – De Rode, dankzij de warmrood gekleurde panden in de oude binnenstad, La Grassa – De Dikke, vanwege het heerlijke eten en La Dotta – De Geleerde – verwijzend naar het hart van de stad: de Università di Bologna. Het was de eerste universiteit van Europa (opgericht in 1088) en inmiddels de oudste nog actieve universiteit ter wereld.

Een kwart van de 380.000 huidige inwoners is student, geen wonder dat je hier struikelt over de gezellige cafés en betaalbare adresjes. Gek genoeg zijn vooral Ierse en Engelse pubs op dit moment populair onder Italiaanse studenten. De pubs in Via Zamboni, het hart van de bruisende studentenwijk, zitten vaak bomvol studenten die hier graag afspreken en er lange avonden doorbrengen: een mix van Italiaanse uitbundigheid en Ierse Guinness die wonderlijk goed samengaat.

Lees verder (pdf).

01-2014st-p024-025

Delen