Artsentekort bedreigt ebolabestrijding
Hulporganisaties hebben moeite om voldoende artsen en verpleegkundigen te vinden voor de bestrijding van ebola in West-Afrika. “Dit bedreigt de gehele operatie,” aldus een woordvoerder van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in Washington.
Op het moment werken meer den vierhonderd verpleegkundigen en artsen voor de WHO in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Die landen worden zwaar getroffen door de ebola-epidemie. Daarnaast werken er ook hulpverleners via andere organisaties, zoals Artsen Zonder Grenzen. Dat is echter niet genoeg. De WHO, die de hulpoperatie internationaal coördineert, schat dat de de komende maanden zeker 750 extra dokters nodig zijn. Daarnaast is er ook vraag naar extra verpleegkundigen en logistiek medewerkers, zonder dat daar getallen aan gekoppeld zijn.
De woordvoerder van de WHO: “We hebben moeite om genoeg hulpverleners te vinden. Dat bedreigt de gehele operatie. Andere organisaties moeten in actie komen, door een bijvoorbeeld een hoger salaris te bieden of medewerkers op een andere manier te motiveren.”
Nederland
Ook de Nederlandse poot van Artsen Zonder Grenzen zoekt hulpverleners voor de operatie in Sierra Leone. De Belgische afdeling van AZG runt daar een kliniek. Het is de bedoeling dat de Nederlanders dat project overnemen. Daarvoor heeft AZG meer mensen nodig dan nu in het bestand staan. De komende zes maanden gaat het om zeker honderd hulpverleners. Dankzij een oproep van minister Edith Schippers van VWS kwam afgelopen week de werving en selectie in Nederland eindelijk op gang. Iets meer dan honderd mensen hadden afgelopen vrijdag gereageerd, maar slechts tien of elf daarvan waren voldoende gekwalificeerd, aldus AZG.
De organisatie heeft een aantal selectiecriteria opgesteld waar gegadigden voor hun eigen veiligheid aan moeten voldoen. Hulpverleners moeten bijvoorbeeld ervaring hebben in het werken onder strikte isolatie.
Het is gissen waarom hulpverleners zich maar in zulke kleine aantallen aanmelden. Volgens een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen zijn er soms praktische bezwaren, zoals het lage salaris dat de organisatie betaalt. Ook kan het zijn dat vertrek op weerstand stuit bij de familie van de hulpverlener. Bovendien willen hulpverleners graag op korte termijn naar Nederland teruggehaald worden als ze ziekteverschijnselen krijgen. AZG durft echter niet de garantie te geven dat dit binnen 24 uur geregeld is. Dat personeel besmet raakte in Westerse ziekenhuizen, doet de wervingscampagne ook geen goed.
Angst
Directeur Pien Bax van Lion Heart Foundation, dat een ziekenhuis runt in Sierra Leone, sluit ook de factor ‘angst’ niet uit. “Ik denk toch dat mensen heel bang zijn. Er is een grote kans dat je overlijdt, als je besmet raakt. Artsen en verpleegkundigen zijn vaak heel menslievend, maar het is één ding om mensen te willen helpen. Het tweede is of je daar dan je leven voor wilt wagen.”
Overigens lukt het sommige landen wel om hulpverleners bereid te vinden de reis te maken. Het Duitse Rode Kruis bijvoorbeeld stuurt 117 hulpverleners naar het getroffen gebied. Onder hen zijn 43 artsen, zo meldt het Duitse tv-programma Tagesschau. Het Duitse Rode Kruis was eind september gestart met een wervingscampagne.