Tinderen of niet?
Wie op Tinder zit, is op zoek naar seks. Toch? Nee, niet waar, concludeert Tinder-onderzoeker Elisabeth Timmermans. Laat je daardoor dus niet weerhouden om een account aan te maken, mocht je dat nog niet hebben. Al zijn er misschien wel andere argumenten om niet te gaan tinderen. Arts en Auto Student legt Elisabeth acht stellingen voor.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Shutterstock
1 Tinder is een seks-app
“Met die aanname begon ik in 2014 aan mijn onderzoek naar online dating. Uit dat onderzoek, onder 3.000 Tindergebruikers, kwamen dertien motieven naar voren om de app te gebruiken. De top 3: tijdverdrijf/entertainment, nieuwsgierigheid en nieuwe mensen leren kennen. Casual seks kwam pas op de elfde plaats. Mannen gaven meer dan vrouwen toe dat ze daarvoor op Tinder zitten, terwijl vrouwen weer vaker dan mannen op zoek zijn naar een egoboost.”
2 Voor (para)medische studenten die weinig tijd hebben voor het vinden van een relatie, is Tinder een uitkomst
“Uit het onderzoek blijkt dat slechts 55 procent van de mensen op Tinder ook echt afspreekt. Daarvan vond 27 procent een relatie en 33 procent casual seks. Ik zie datingapps vooral als een aanvulling op offline-ontmoetingen. Je verruimt je mogelijkheden. Stel dat je als blanke vrouw op donkere mannen valt en die zijn er niet of nauwelijks in je sociale netwerk, dan kun je die via een platform misschien wél vinden.”
3 Tinder is oppervlakkig en nep
“De app wordt vaak omschreven als een vleeskleuring. Zit natuurlijk wel wat in, al proberen gebruikers ook informatie af te leiden uit een foto. Als iemand een skifoto heeft, dan swipe je misschien naar rechts omdat jij ook van wintersport houdt. En nep? Het geldt denk ik voor iedereen dat je een foto gebruikt waar je voordelig op staat. Sommigen slaan daarin door, die gebruiken filters of een foto van vijf jaar geleden. En het kan zijn dat iemand online heel extravert overkomt, maar offline niks zegt.”
4Tinder-relaties houden geen stand
“Uit onderzoek blijkt juist dat mensen die elkaar online hebben leren kennen, tevredener zijn over hun relatie dan partners die elkaar offline hebben ontmoet. Feitelijk is het verschil ook niet zo groot. Als je elkaar via Tinder ontmoet, spreek je af en wordt het uiteindelijk een mix van on- en offlinecontact. Maar als je elkaar via een vereniging of op de universiteit leert kennen, wissel je al snel telefoonnummers uit en dan heb je óók off- en onlinecontact.”
5 Wil je de beste matches vinden, dan moet je betalen
“Wat veel mensen niet weten, is dat er achter Tinder en andere datingapps een algoritme zit dat ervoor zorgt dat je een beetje ontevreden raakt over de profielen die je ziet, waardoor je wordt aangemoedigd om te gaan betalen voor een premiumversie.”
6 Hbo’ers en wo’ers sturen niet zo snel naaktfoto’s of seksvideo’s van zichzelf naar een onlinedate
“Jawel hoor, sexting is anno 2019 net zo normaal als seks. Veel van de mensen die ik heb geïnterviewd, ook hoogopgeleiden, doen aan sexting.”
7 Apps als Tinder zetten aan tot vreemdgaan
“Het is niet dat we massaal vreemdgaan door Tinder. Voor wie vreemd wil gaan, wordt het wel gemakkelijker. Uit mijn onderzoek blijkt dat één op de vijf Tinder-gebruikers een relatie heeft. Dat lijkt misschien veel, maar in de realiteit gaat een best wel een groot deel van de mensen nu eenmaal vreemd.”
8 Op Tinder doet een blauwtje lopen minder pijn
“Als iemand jou niet naar rechts swiped, voel je dat niet. Maar heb je nooit matches, dan kun je het gevoel krijgen dat je niet aantrekkelijk bent en dat kan pijnlijk zijn. Je hebt ook apps, zoals The Inner Circle, waarbij het bedrijf erachter bepaalt of je wordt toegelaten of dat je niet knap of hooggeschoold genoeg bent. En ghosting komt massaal voor, door zowel mannen als vrouwen, blijkt uit mijn nieuwste onderzoek. Slechts 10 procent van de onlinedaters is nog nooit geghost, wat inhoudt dat je na intensief chatten of daten, ineens niets meer hoort van je match. Je wordt genegeerd, weet niet waarom en blijft in onwetendheid achter, wat zelfs tot psychische problemen kan leiden.”
Vrouwen met zorgberoep razend populair op Tinder
Vrouwen die werkzaam zijn in de zorg, zijn geliefd op Tinder. De top 5 van vrouwenberoepen die naar rechts worden geswiped, bestaat uit:
- verpleegkundige
- tandarts
- fotograaf
- student
- apotheker
Let wel, dit lijstje is samengesteld door Tinder zelf, op basis van verzamelde statistieken in de Verenigde Staten in 2018. Als deze statistieken overeenkomen met de Nederlandse Tinder-situatie, dan kunnen mannelijke (para)medici (in de dop) hun heil beter elders zoeken. In de top 15 van populairste mannenberoepen staan namelijk slechts twee zorgprofessionals: de doktersassistent (op 3) en de dierenarts (op 11).
De Vlaamse Elisabeth Timmermans, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, doet al jaren onderzoek naar online dating. In 2017 promoveerde ze er zelfs op. Dit jaar verscheen haar boek Liefde in tijden van Tinder.