Turks-Mexicaanse burger

Wie Jorn van der Schaar (18) Studie eerstejaars tandheelkunde Groningen Woont op kamers, in een huis met twee andere (para)medisch studenten.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Rien Linthout

01-2014st-p026“Ik ben afgestapt van de kant-en-klare pakjes. Het scheelt niet alleen een hoop e-nummers, je bespaart met zelf maken vaak ook geld, heb ik gemerkt. Ik vind het leuk om eigen gerechten te verzinnen. Deze burgers zijn een combi van twee van m’n favorieten: de Mexicaanse keuken en Turks brood. Ik heb ze getest op m’n huisgenoten en vrienden, en iedereen vond ze lekker!”

Turks-Mexicaanse burger met guaccamus

Ingrediënten

Voor de burgers

  • 500 gr ongekruid rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • zout en peper naar smaak

Voor de guaccamus

  • 5 eetlepels kikkererwten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels water
  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel chilipoeder
  • een klein bosje koriander
  • sap van ¼ citroen
  • zout en peper naar smaak
  •  1 groot Turks brood
  • 1 pot (goede) milde salsa
Bereiding

Hak de knoflook fijn, voeg deze met de djinten, chilipoeder en zout en peper toe aan het gehakt. Meng goed en maak er dunne burgers van. Dek deze af en zet ze in de koeling. Voor de guaccamus snij je eerst de knoflook en de koriander fijn. Schep de avocado leeg in een hoge kom en voeg de kikkererwten, knoflook, koriander, olijfolie en water toe. Vermeng met een staafmixer of handmatig met een vork. Breng op smaak met citroensap, koriander, chilipoeder, zout en peper. Verhit een scheut olijfolie in een koekepan. Bak de hamburgers op hoog vuur kort aan beide zijden bruin en gaar ze daarna op laag vuur. Snij een Turks brood in vieren; open de stukken brood. Leg daartussen een burger en top het af met de salsa.

Delen