Tweede prijs voor start-up voor betere zorg bij Europese innovatiewedstrijd

De Nederlandse start-up GOAL 3, opgericht door huisarts en tropenarts Niek Versteegde, heeft de tweede prijs gewonnen in de race voor de European Prize for Humanitarian Innovation award. Versteegde en zijn collega’s bedachten een systeem dat als doel heeft de enorme tekorten aan zorgprofessionals in lage- en middeninkomenslanden aan te pakken.

Beeld Serena Vittorini/Geert Vanden Wijngaert | Niek Versteegde neemt de tweede prijs in ontvangst

De European Prize for Humanitarian Innovation award wordt sinds vorig jaar op het European Humanitarian Forum in Brussel toegekend aan organisaties die technologie ontwikkelen om kwetsbare mensen te helpen die zijn getroffen door humanitaire noodsituaties. Het Duitse The Signpost initiative mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Zij wonnen de award én 250.000 euro met een samenwerkingsproject dat via community’s mensen in nood snel aan de benodigde informatie helpt.

Beeld De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

De tweede prijs ging dus naar het Nederlandse Goal 3. Huisarts en tropenarts Niek Versteegde, die in 2019 deze sociale onderneming met industrieel ontwerper Bart Bierling oprichtte, vertelde eerder in Arts en Auto over hun missie om de zorg in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren: “De naam Goal 3 is afgeleid van het derde duurzaamheidsdoel van de VN, gezondheidszorg voor iedereen. Ons doel is, naast het terugdringen van de kindersterfte, beter toegankelijke zorg voor 100 miljoen mensen in 2030.” 

Innovatief monitoringssysteem

Toegankelijke zorg realiseren Versteegde en zijn collega’s onder meer met het IMPALA-systeem dat wordt ingezet in omgevingen met beperkte middelen, nu nog voornamelijk kinder-intensive cares in Rwanda, Malawi en Tanzania. Het systeem helpt zorgprofessionals om patiëntgegevens effectiever te analyseren, trends in vitale functies te detecteren en patiënten met een hoog risico te identificeren. Hierdoor kunnen ze betere zorg verlenen en patiënten efficiënter behandelen, zonder hun werkdruk te verhogen.

Het is een van de oplossingen die heeft bijgedragen aan het bereiken van een historisch laag kindersterftecijfer in 2022, zoals deze maand gepubliceerd in het UNICEF-rapport, geeft Goal 3 aan.

Beeld Goal 3

Met het bereiken van de tweede plaats mocht Versteegde op 19 maart een bedrag van 150.000 euro in ontvangst nemen: “We zijn uitermate vereerd om deze prijs te hebben gewonnen. Deze prijs is een belangrijke stap om ons ambitieuze doel te realiseren.”

Delen