Uit de oude doos XXIII

Volgens berichten in de media eind vorig jaar, zullen Finse basisschoolleerlingen vanaf 2016 niet meer met de hand schrijven. Dat is niet langer nodig: apina, pähkinä, Mies kun je ook prima intikken op je tablet. Het Finse plan heeft voor- en tegenstanders.

In 1957 leerde je in de eerste klas schrijven, met de hand, dat stond vast. De juf schreef de letters met een krijtje sierlijk voor op het schoolbord. Tablets en digitale schoolborden waren toen nog sciencefiction. Maar een bericht in Arts en Auto dat jaar brengt onrust: “Er is iets mis met ons handschrift.” Het aangeleerde schuinschrift blijkt “niet op de practijk gericht.” Het is namelijk gebaseerd op gebruik van de kroontjespen, maar “de practijk bestaat steeds vaker uit moderne ballpoints.” En, “die laten weinig over van alle verbindingsstreepjes. Kostbare fouten zijn het gevolg en turende ambtenaren moeten brieven als een kruiswoordpuzzle onder handen nemen.”

Doktershandschrift

Maar, redding is nabij: De “hoofdcommissie voor de normalisatie in Nederland” heeft een verbeterde lettervorm samengesteld. Op een afbeelding hieronder is met een voorbeeld te zien hoezeer het fout kon gaan. De oude r (tussen haakjes) verandert ‘bij slordig schrift’ al snel in een v. Veel artsen zullen zich er weinig van hebben aangetrokken, zij hadden hun eigen (dokters)handschrift.

01-2014p008a

 

 

Delen