Uitlaatklep – foodbloggen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Myrthe ten Hoopen (26), anios huisartsgeneeskunde in Amsterdam.

Tekst: Monique Bowman Beeld: Marcel Bakker

Komt de één tot rust door even helemaal niets te doen, voor kersverse arts Myrthe ten Hoopen geldt precies het tegenovergestelde. Het liefst brengt de anios huisartsgeneeskunde, die afgelopen juni afstudeerde en nu in een Amsterdamse praktijk hand- en spandiensten verleent om nader kennis te maken met het vak, ieder vrij uurtje in haar keuken door.

Glaceren, pocheren of braiseren: het culinaire jargon kent weinig geheimen voor Ten Hoopen. Waar ze niets van moet hebben: het openknippen van pakjes of het braaf op de letter volgen van een recept. Nee, de uitlaatklep zit ‘m wat de huisarts in spe betreft vooral in het zelf bedenken van gerechten. “Ik vind het ontzettend fijn om na een dag kennis stampen of protocollen volgen lekker zélf te kunnen creëren.”

Dat koken voor de Amsterdamse anios veel meer dan een hobby is, bewijst haar foodblog everythingwithpumpkin. Sinds haar bachelor houdt ze haar (inmiddels ruim 1.500) volgers op de hoogte van haar culinaire experimenten en vondsten. “Toen ik met bloggen begon, heb ik als eerste een goede camera aangeschaft om foto’s van al mijn gerechten te maken.”

Basisarts Myrthe ten Hoopen: ‘Lekker zelf creëren in plaats van protocollen volgen’

Dat er ook menig calorieënbom op haar website staat, daar heeft ze zelf geen problemen mee. Ze vertelt over een van haar grote ‘culihelden’, de Israëlisch-Britse chef en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi. “Ik zat in het publiek toen Ottolenghi voor het tv-programma Collegetour werd geïnterviewd. Hij vertelde dat mensen met obesitas over het algemeen niet de mensen zijn die graag koken en bakken. Daar kan ik me helemaal in vinden. Wie graag en veel in de keuken staat, is meestal juist heel bewust met eten bezig.” 

Gezonde voeding en lifestyle gaan, wat de nieuwbakken arts betreft, ook twee belangrijke pijlers worden in haar toekomstige medische loopbaan. “Wanneer ik eenmaal huisarts ben, hoop ik me één dag per week helemaal te kunnen wijden aan een eigen projectje op dit gebied.”

Delen