‘Meer geld is niet de oplossing’

Martin van Rijn is bij VWS verantwoordelijk voor de zorgsector waar zijn eigen moeder volledig gebruik van maakt: verpleeghuiszorg. Onlangs presenteerde de staatssecretaris een verbeterplan voor de sector. Dat plan stelt andere eisen aan verpleeghuisartsen. “Zij moeten niet alleen kijken naar medische kwaliteit maar ook naar de kwaliteit van zorg in de volle breedte.” 

Tekst: Daan Marselis | Beeld: Nout Steenkamp

Toen zijn moeder achteruitging en opgenomen moest worden in het Haagse verpleeghuis WZH leidde dat bij staatssecretaris Martin van Rijn (59) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot nieuwe inzichten. “Het is een enorm verlies als je moet besluiten dat het thuis niet langer gaat. De beste zorg van de wereld weegt niet op tegen wat je thuis zelf kan doen en wil doen”, zegt hij. “Het maakt dat ik begrijp, snap en weet hoe het is als mensen dementie krijgen. Wat het doet met je leven en dat van je verwanten. En wat voor enorm verdriet het oplevert als je langzaam de controle en waardigheid over je leven verliest.”

Download het verbeterplan Waardigheid en trots

Daar komt nog bij dat de zorg voor zijn moeder niet optimaal was, getuige het interview dat de vader van Martin van Rijn daarover gaf aan het Algemeen Dagblad. Het leverde een mediahype op: vader Joop van Rijn beklaagde zich over de verpleeghuiszorg. Precies waarvoor staatssecretaris Van Rijn politiek verantwoordelijk is. En dan ook nog een zorgsector die al jaren negatief in het nieuws komt. Horrorverhalen over ‘vastgebonden’ ouderen, gebrekkige hygiëne en tekorten aan (kundig) personeel doen al jaren de ronde. En nu leek nota bene de moeder van Van Rijn daar ook slachtoffer van te zijn. ‘Soms loopt de urine langs haar enkels’, tekende het AD op uit de mond van ‘radeloze Joop’ van Rijn. Dat was in november vorig jaar. Inmiddels heeft de staatssecretaris de indruk dat de zorg in het verpleeghuis van zijn moeder verbeterd is.

Lees verder (pdf).

02015p010-013

 

Delen