Vertraagde versnelling

Ik weet het: never waste a good crisis. Mooi dus dat het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen stelt dat de coronacrisis het op grote schaal begeleiden van patiënten in de thuissituatie in een stroomversnelling heeft gebracht.

Dat de begeleiding in de thuissituatie van patiënten na ontslag uit het ziekenhuis meerwaarde heeft voor die patiënten is duidelijk. Longarts Anneke van Veen heeft gelijk als ze zegt dat mensen thuis beter herstellen omdat ze in een vertrouwde omgeving beter slapen, eten en meer bewegen. En voor chronische patiënten is het verkieslijk als ze niet iedere keer naar het ziekenhuis hoeven voor routinecontroles, maar hun relevante waarden gewoon met een app via een beveiligde verbinding kunnen doorgeven aan zorgprofessionals van een medisch callcenter, die de arts of verpleegkundige inschakelen als dit nodig is.

Jammer dat er een crisis voor nodig is om zorgvernieuwing door te voeren

Maar mag ik toch even de grumpy old man zijn die het allemaal maar zo-zo vindt? De techniek voor die app bestond al lang. De techniek om data via een beveiligde verbinding op het beeldscherm van een callcenter of behandelaar te krijgen ook. En dat de meeste patiënten liever niet in een ziekenhuisbed liggen of steeds voor controles naar het ziekenhuis moeten komen is ook geen nieuws. Met andere woorden: dit kon al lang. Dat de coronacrisis het in een stroomversnelling heeft gebracht is mooi. Maar wat jammer dat een crisis nodig was om een zorgvernieuwing door te voeren die al veel eerder tot stand had kunnen komen. En op veel meer plaatsen.

Delen