Vertrouw de wijkverpleging

Frank van Wijck

In de discussie over fraude in de wijkverpleging hebben zorgaanbieders gewaarschuwd dat dit klein bier is en dat het dus niet past er zo veel publicitaire aandacht aan te geven. De omvang van de totale, aangetoonde fraude zou te verwaarlozen zijn, zo klonk het, en daarbij werden getallen genoemd van een zo geringe omvang als 0,3 of 0,03 procent van de totale zorgkosten. Niet de moeite waard.

De omvang van de totale, aangetoonde fraude zou te verwaarlozen zijn

Chris Oomen waarschuwde bij zijn afscheid als bestuurder van zorgverzekeraar DSW al dat er toch echt wel wat aan de hand is in de wijkverpleging. Sinds 2015 zou er voor honderd- tot tweehonderdmiljoen euro in gefraudeerd zijn, schatte hij. Deze week zijn in het kader van onderzoek naar fraude in de wijkverpleging vijf mensen aangehouden. De omvang van deze fraudegevallen moet nog worden vastgesteld. We weten dus nog niet of Oomen gelijk heeft, of mogelijk te ruim of te voorzichtig heeft geraamd.

Eén ding weten we wel: we hebben de wijkverpleging nodig. Zonder goede wijkverpleging stort de zorg in een crisis die we volstrekt niet kunnen gebruiken. Het belang van het voorkómen van uitstroom kan niet voldoende worden benadrukt. Bewaak dus de nuance. Dat die 0,3, 0,03 of hoeveel procent het dan ook is die in de fout gaat keihard moet worden aangepakt, staat als een paal boven water. Maar tegelijkertijd is dit wel hét moment om het vertrouwen uit te spreken in de rest.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Leo Vollebregt
    Geplaatst op 6 juli 2019 om 08:17 | Permalink

    De belastingdienst voert al jaren een heksenjacht op metname ZZP wijkverzorgenden. Deze is 100x erger dan de hetze tegen zogenaamde frauderende kindertoeslag ontvangers. Waneer stopt de verstikkende burocratie en het enorme wantrouwen tegen keihard werkende wijkzorgverleners ?

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 6 juli 2019 om 17:05 | Permalink

    Een vraag waarop ik helaas geen antwoord heb Leo. Het is het bekende gegeven: de kwaden verpesten het voor de goeden.