Vintage voor verzamelaars
Vintage design is niet alleen goedkoper dan nieuw design, het behoudt ook zijn waarde. Weten wat je moet kopen, en vooral ook wanneer, is essentiële kennis voor een rendabele aankoop van vintage design.
Daar sta je dan als beginnende designverzamelaar, in zo’n exclusieve interieurwinkel. Heb je eindelijk die ene sofa gevonden die zo goed past bij dat hippe lampje, kan de zoektocht weer opnieuw beginnen. Want een maandloon neertellen voor één stoel met bijbehorend leeslampje, is dat niet wat overdreven? Toch maar naar de Ikea dan?
“Niet nodig”, zegt Matthijs Hoveijn van Fabriek NL, een 5000 vierkante meter grote winkel in tweedehands design in een gerestaureerde schoenenfabriek in Waalwijk. “Een tweedehands designstoel is niet alleen goedkoper dan een nieuw exemplaar, een beetje fraai exemplaar behoudt zelfs zijn waarde. Om de drie of vier jaar verruil je je bank voor een andere, zonder dat het een cent kost. Mits je kwalitatief hoogstaand design koopt natuurlijk.”
Verhaal
Kostenbesparing is slechts een van de voordelen van het kopen van ‘vintage’, zoals tweedehands design tegenwoordig pakkend wordt genoemd. Hoveijn: “De keuze is veel groter dan bij nieuw design. Er is keuze uit sfeervol Scandinavisch hout uit de fifties, strak Italiaans design uit de jaren tachtig, obscure plastic lampen uit de jaren zestig of tijdloze klassiekers van topontwerpers als Hans J. Wegner.”
Minstens zo belangrijk is het unieke karakter van een vintage designmeubel. “Het zijn vaak meubels met een verhaal. Het is in dat jaartal gemaakt door die ene ontwerper voor dat en dat label. Soms zelfs van een soort kunststof die nu niet meer wordt gebruikt.” Een krasje of een buts maakt dan niet meer uit. Sterker nog, de afkeer van gelikt massadesign neemt volgens vintagehandelaar Hoveijn alleen maar toe. “Elke twee jaar een nieuwe bank is ook verspilling. Mensen willen spullen die ze voor lange tijd kunnen koesteren. Bij vintage is die eigenschap al bewezen.”
Lees verder (pdf).