Volgend hoofdstuk in zzp-dossier aanstaande

Na evaluatie van de pilot met de zzp-webmodule zal – in de loop van september vermoedelijk – duidelijk worden of, en zo ja wanneer, de Belastingdienst (gefaseerd) met handhaving op schijnzelfstandigheid start.

Tekst: Martijn Reinink

Na enig uitstel ging in januari de zes maanden durende pilot van start: de zzp-webmodule moest opdrachtgevers duidelijkheid geven over de aard van een arbeidsrelatie. Daarmee schoof ook de voorgenomen handhaving op schijnzelfstandigheid door tot in elk geval 1 oktober 2021. Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief wil namelijk eerst de evaluatie van de pilotfase afwachten. Mocht die ertoe leiden dat de webmodule daadwerkelijk wordt geïntroduceerd, dan zal in het najaar de handhaving dus mogelijk gefaseerd worden aangescherpt. Maar zeker is dat nog allerminst. “Tot nu toe werd handhaving keer op keer uitgesteld”, brengt Erik van Dam, adviseur kennismanagement bij VvAA, in herinnering. “Bovendien is het wachten op een nieuw regeerakkoord. Én, het belangrijkste, de webmodule past helemaal niet bij de specifieke situatie en wetgeving in de zorg.”

Dat laatste heeft VvAA, samen met beroepsorganisaties FMS, LHV en KNMT, deze zomer in een brief met uitgebreide toelichting ook duidelijk gemaakt aan het ministerie van SZW. Zie hiervoor vvaa.nl/webmodule-past-niet.

Delen