Vragen terugdraaien eigen bijdrage

PVV en CDA willen vandaag opheldering van minister Schippers over het terugdraaien van het besluit om een eigen bijdrage te gaan rekenen bij spoedeisende hulp zonder verwijzing. Dat melden enkele ochtendbladen waaronder Trouw donderdag.

 

 

Volgens Kamerlid Reinette Klever van de PVV lijkt het besluit van Schippers goed nieuws, maar is het dat niet. Zij stelt dat de eigen bijdrage van 50 euro weliswaar vervalt, maar dat de patiënt in plaats daarvan de volledige rekening krijgt gepresenteerd als blijkt dat het bezoek niet terecht was. De minister zou volgens Klever onterecht bezoek aan de spoedeisende hulp als niet-verzekerde zorg beschouwen en willen dat zorgverzekeraars dit niet vergoeden. Het Kamerlid meent dat de permanente aanwezigheid van een huisarts op de spoedeisende hulp onnodig ziekenhuisbezoek kan voorkomen.

Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten welk bedrag zorgverzekeraars onterecht voor deze, volgens minister Schippers onverzekerbare zorg, betalen. Zij verwacht dat dat aanzienlijk meer is dan de 24 miljoen euro die de voorgenomen eigen bijdrage had moeten opleveren. Van Schippers wil zij vernemen hoe de minister ‘deze laksheid bij de zorgverzekeraars’ wil stoppen.

Afgelopen maandag kondigde minister Schippers aan dat zij de eigen bijdrage schrapt die zou gaan gelden voor een bezoek aan de spoedeisende hulp zonder tussenkomst van de huisarts. De maatregel zou praktisch en juridisch niet uitvoerbaar zijn. Wie zonder verwijzing naar de spoedeisende hulp gaat, is formeel alleen verzekerd als er sprake is van een acute zorgvraag. Bij niet-acute zorg is de patiënt niet verzekerd en kan er dus ook geen eigen bijdrage worden gevraagd, zo stelt de minister. De Kamer debatteert donderdag met de minister.

Lees verder bij Trouw.

Delen