VS: Hacker gijzelt EPD’s

Een hacker is er onlangs in geslaagd de server van een Amerikaanse kliniek in te kraken en de aanwezige elektronische patiëntendossiers voor losgeld te versleutelen. Het incident vond eind juni plaats, maar werd eind juli pas door de Surgeons of Lake County bekendgemaakt. Op 25 juni liet de aanvaller een bericht op de server achter dat hij toegang had gekregen en alle aanwezige informatie had versleuteld. 

Op de server stonden elektronische patiëntendossiers en zakelijke e-mail. Als de kliniek zou betalen zou de aanvallers een wachtwoord verstrekken waarmee de artsen weer toegang konden krijgen. Na ontvangst van het dreigement werd de server uitgeschakeld en die is sindsdien niet meer aangezet.

Vervolgens werden opsporingsdiensten ingeschakeld, die inmiddels een onderzoek hebben ingesteld. Vanwege het incident heeft de kliniek aanvullende maatregelen genomen om de veiligheid van de patiëntendossiers te garanderen, zo laat het in een verklaring weten. Voor zover bekend zijn de gegevens op de versleutelde server niet door de aanvaller misbruikt.

(Via Security.nl)

Delen