Wat voor huisarts wordt u?

Hoe kiest u als aankomend huisarts of u straks in dienstverband, of juist als waarnemer of zelfstandige gaat werken? Ruim 100 ‘artsen in opleiding tot huisarts’ deden 19 januari in Utrecht inspiratie op voor hun toekomstige loopbaan.

De organisatie van de informatiedag voor AIOS Huisartsgeneeskunde was in handen van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), en VvAA. Vier jonge huisartsen trapten af met een gesprek over de keuzes die ze maakten.

De vier huisartsen, waaronder één stel, oefenen hun vak op verschillende manieren uit. Wat bewoog hen om als zelfstandige, waarnemer, of juist in dienstverband aan de slag te gaan? Hier vindt u hun bevindingen op een rijtje:

1) Zelfstandig huisarts
Manon Bleumink en Herman Gerritsen, ook in het privéleven partners, vertelden hoe zij als zelfstandig huisarts hun ideale praktijk vonden. Keuzes zijn er volop, maar hoe maak je de juiste? Om hier een antwoord op te vinden, hadden ze een duidelijk einddoel gesteld, gebaseerd op hun levensvisie. Zij noemden de volgende voor- en nadelen van hun beroep:

Voordeel eigen praktijk

  • Past bij echte ondernemers;
  • Goed zicht én zeggenschap over financiën;
  • Vrijheid om zelf beslissingen te maken.

Nadeel

  • Eindverantwoordelijk voor praktijk en personeel. Allesbehalve vrijblijvend dus.

 TIP: Maak een duidelijk plan (een moodboard kan daarbij helpen). Dat helpt om (de juiste) stappen te nemen.

2) Waarnemend huisarts
Victor Heukels belichtte de voor- en nadelen van zijn functie als waarnemend huisarts,.

Voordeel:

  • Grote mate van vrijheid en flexibiliteit: zelf bepalen waar en hoeveel u werkt.
  • Ervaring opdoen op verschillende plekken en zo groeien als huisarts.

Nadeel:

  • Het werk heeft een wat incidenteel karakter. U bouwt niet zomaar een patiëntrelatie op, want u werkt overal maar voor korte tijd.

TIP: ga zeker een tijdje waarnemen, dit geeft de mogelijkheid om vrijblijvend op verschillende plekken te werken en ervaring op te doen. Wilt u nog een keer een wereldreis maken? Dan is dit het moment.

3) Huisarts in dienstverband

Debby van Sleeuwen koos er voor om huisarts in dienstverband te zijn, en legde uit waarom.

Voordeel:

  • Passend bij een jong gezin en het combineren van (wellicht parttime) werk en privé.
  • Mogelijkheid om met patiënten en je vak bezig te zijn, zonder de last van een eigen praktijk.

TIP: wacht niet tot u een advertentie tegenkomt, maar ga proactief op zoek naar een praktijk die bij u past. Werkt u eenmaal in dienstverband, licht uw werkgever dan goed in over uw ambities voor nu en de toekomst. Zo voorkomt u dat iemand voor verrassingen komt te staan.

Interactieve workshops
Nadat de huisartsen over hun vak hadden verteld, volgden de aanwezigen diverse inspirerende workshops over Waarnemen, Dienstverband, Vrije vestiging, Samenwerken en Timemanagement. Met deze workshops kregen de huisartsen i.o. kennis aangereikt waarmee ze de vele keuzes die op hen afkomen, kunnen omzetten in daden.

Delen