Water in de hoofdrol

Water brengt gevaar, van dodelijke beesten, van slechte mensen, of van zichzelf, als destructief natuurelement. Veel water-speelfilms zijn van slechte kwaliteit, juist doordat dit genre zo uitlokt tot goedkope sensatie. Maar gelukkig zijn er ook goeíe waterfilms. Zoals deze acht.

Tekst: Flip Vuijsje

Piratenfilms zijn vooral iets van vroeger, ze speelden zelf ook meestal in een ver verleden (of in een fantasie- of jongensboekenwereld). Maar intussen beleeft het genre een nieuwe bloeitijd, ingegeven door de harde werkelijkheid van nu, zoals voor de kust van Noordoost-Afrika. In 2012 maakte regisseur Tobias Lindholm uit Denemarken al Kapringen/A Hijacking, zonder meer een uitstekende film. Maar de hoofdprijs gaat hier naar Captain Phillips, uit 2013, van regisseur Paul Greengrass met in de titelrol Tom Hanks. Een zeethriller van de bovenste plank, naar het verhaal van een waargebeurde kaping.

Slecht volk schuilt ook ónder water, sinds de uitvinding van de onderzeeër. Voor liefhebbers is er natuurlijk Das Boot uit 1981. Maar voor wie moeite heeft met het identificeren met een Duitse U-boot-bemanning uit de Tweede Wereldoorlog, is er gelukkig een alternatief: The Hunt for Red October uit 1990, naar een boek van Tom Clancy, met Sean Connery als Sovjet-duikbootkapitein die (misschien) naar het Westen wil over-lopen. Niet alleen een knapgemaakte en onderhoudende film; maar ook hier weer actuele relevantie, nu het Westen zich opnieuw geconfronteerd ziet met een bekoelde relatie met Rusland.

Lees verder (pdf).

AA06-2016p064-065b

 

Delen