‘We hebben nooit spijt gehad’

Mensendieck-therapeut emigreerde naar Saksen

Een artikel in Arts en Auto over lage onroerendgoedprijzen in de voormalige DDR vormt in 2007 aanleiding voor paramedicus Dorine van Gils om er samen met haar man Jan eens een kijkje te nemen. Zodra ze over de drempel stappen van een eeuwenoude boerenwoning zijn ze verkocht. “Zelfs het tijdelijk moeten bivakkeren in een tent in de tuin vonden we al een leuk vooruitzicht.”  

Tekst: Monique Bowman | Beeld: privéfoto’s

Jaar in, jaar uit op vakantie naar dezelfde plek. “Dat was niks voor ons, wij trokken altijd heel Europa rond, we waren op reisgebied echte pioniers”, zegt Dorine van Gils (53). Maar niets zo veranderlijk als een mens. Wanneer Arts en Auto in juni 2007 op de mat valt bij de Mensendieck-oefentherapeut, is het vooral haar man die met veel interesse een artikel leest over de lage prijzen van onroerend goed in voormalig Oost-Duitsland.

“We hadden net een nieuw hondje, ik had het op dat moment erg druk met mijn praktijk in Heerhugowaard, dus toen Jan een korte vakantie voorstelde om de omgeving daar eens te verkennen en bij een makelaarskantoor binnen te stappen, stond ik aanvankelijk niet echt te trappelen”, geeft Dorine toe. Maar de enthousiaste Jan weet zijn vrouw over te halen. Een leuk adresje voor het Hemelvaartsweekend heeft hij na wat googelen al gevonden in Bertsdorf, een van de ‘schönste Dörfer Sachsens’.

Niet alleen het dorp en de landelijke, heuvelachtige omgeving veroveren meteen het hart van het paar, ook de uiterst vriendelijke bewoners maken indruk. “Bij aankomst was er even wat onduidelijkheid omtrent het ophalen van de sleutel van ons vakantiehuisje, maar dankzij behulpzame overburen was dat probleem snel opgelost.” Wanneer deze buren bij het afscheid nemen informeren hoe en waarom Dorine en Jan eigenlijk in Bertsdorf zijn beland, komt het Arts en Auto-artikel ter sprake. “We vertelden ze dat onze timing helaas niet zo gelukkig was geweest, omdat de makelaar die in het verhaal genoemd werd, in verband met Hemelvaart was gesloten.”

Tot grote verrassing van het paar komt de overbuurvrouw (“in gedachten was ze snel het hele dorp rondgegaan
of er ergens iets interessants te koop stond voor ons”) met een tip: zíj weet misschien wel een pand dat in de smaak zal vallen bij het paar.

De vogels vlogen er in en uit, maar het was liefde op het eerste gezicht

En zo stappen Jan en Dorine nog diezelfde dag de drempel over van een oude boerenwoning uit 1730. “Het was een gigantisch huis aan de rand van het dorp, erg vervallen, de vogels vlogen er in en uit, maar het was liefde op het eerste gezicht. Dit gaan we opknappen, wisten we meteen. Zelfs de gedachte om tijdens de renovatie een tijdlang te moeten bivakkeren in een tent in de enorme tuin vonden we al een leuk vooruitzicht.”

Een paar dagen later al verwisselt de eeuwenoude boerenhoeve met zijn schuren, bijgebouw en zevenduizend vierkante meter grond voor nog geen vijftigduizend euro van eigenaar. “Ik heb meteen naar de praktijk gebeld en gezegd: bel alle patiënten maar af voor de komende week!”

Immense renovatieklus

Vanaf de zomer van 2007 staat iedere vakantie van de Noord-Hollanders in het teken van het werken aan hun tweede huis in het oosten van Duitsland. Bij de immense renovatieklus (“we zeiden geregeld tegen elkaar, we kunnen zó in Ik vertrek, maar spijt hebben we geen moment gehad”) krijgen Dorine en Jan geregeld hulp van lokale ambachtslieden en dorpelingen die maar wat blij zijn met de komst van ‘Die Holländer’. Omdat het huis eigenlijk veel te groot is voor z’n tweeën, verbouwen ze het stalgedeelte tot een paar tweepersoons vakantiewoningen. “Een van die woningen hebben we ‘Elke’ gedoopt. Als eerbetoon aan de overbuurvrouw.”

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

In 2016 verhuizen Dorine en Jan permanent naar Bertsdorf. Eerstgenoemde vertelt nog geen seconde spijt te hebben gehad van haar beslissing om haar praktijk in Nederland te verkopen. “Jan ging dat jaar met pensioen, en ik had er inmiddels dertig jaar fulltime werken opzitten. Ik zeg niet dat ik nooit meer als zorgprofessional aan de slag ga, maar voorlopig geniet ik vooral van het buiten wonen en de prachtige omgeving.”

Mocht het op een gegeven moment tóch weer gaan kriebelen, dan weet ze dat ze haar oude beroep weer kan oppakken. “Er is hier in voormalig Oost-Duitsland een enorm tekort aan medici en paramedici. Iedereen roept dat ik hier desgewenst zó weer aan de slag kan.”

Vrouwvriendelijk

Permanent wonen in Duitsland betekent dat Jan en Dorine inmiddels ook zelf ervaring hebben opgedaan met de zoektocht naar zorgverleners. Dorine vertelt dat ze enorm geluk hebben gehad, en een jonge huisarts én tandarts hebben gevonden in het naburige stadje Zittau. En ze vertelt dat ze een aspect heeft leren kennen van de Duitse gezondheidszorg dat wat haar betreft zeker navolging zou verdienen in Nederland. “Alle vrouwen hier gaan jaarlijks, vanaf het moment dat ze voor het eerst menstrueren, naar een gynaecoloog. Dat is voor iedere Duitse vrouw, jong én oud, vaste prik. Ik moest er even aan wennen maar weet nu dat er veel voordelen aan zitten, voor alle levensfasen.”

De onroerendgoedprijzen zijn er nog altijd laag in vergelijking met het westen

Sowieso is het vrouwvriendelijke klimaat in voormalig Oost-Duitsland iets wat de Nederlandse paramedicus al vanaf dag één opviel. “Dat is echt een positieve erfenis uit het DDR-verleden. Vrouwen verdienen hier hetzelfde als mannen, de kinderopvang is optimaal geregeld, we worden in alle opzichten als gelijkwaardig beschouwd en met respect behandeld.” Wat sinds die Wende ook nog altijd geldt voor dit deel van Duitsland:. “Wie, net als wij destijds, niet opziet tegen een flinke renovatie, kan hier op het platteland nog steeds voor weinig geld iets kopen. Voor tienduizend euro heb je al een klein huisje.”

Lezersvoordeel

Speciaal voor lezers van Arts en Auto bieden Dorine en Jan een speciale prijs bij boeking van een van hun tweepersoons vakantiewoningen: voor vakantiewoning Elke betaalt u € 55,- (normaal € 65,-) per woning per nacht; voor vakantiewoning Alter Stall € 75,- (normaal € 85,-). Bij aankomst staan er verse bloemen op tafel en een potje eigen gemaakte jam. Bij boekingen vanaf zeven nachten kunnen gasten één dag (per week) gratis gebruikmaken van twee e-bikes. Beide woningen zijn geschikt voor twee personen. Voor meer informatie over de woningen, de omgeving en boekingen (vergeet bij boeking niet te vermelden dat het de Arts en Auto-aanbieding betreft): hossieshof.de.

 

Delen