‘Werk in godsnaam aan je sociale vaardigheden’

brief aan mijn jonge ik / Chris Polanen

Drie zorgprofessionals (en schrijvers!) die al een tijdje mee­lopen, schrijven een brief aan zichzelf. Met de wijsheid en ervaring van nu aan de student die ze ooit waren. Chris Polanen is dierenarts en schrijver.

Beste Chris,

Je staat aan het begin van een lange studie en een nieuwe fase van je leven. Je bent twintig, maar terugkijkend, kan ik zeggen: je weet nog niets van het leven. Je bent een schuchter wezen, pathologisch verlegen, sorry, maar het is zo (je bent zelfs nog maagd, en dat had echt niet gehoeven) en je hebt geen flauw idee wie je eigenlijk bent. Dat geeft allemaal niet, maar het is wel van het grootste belang dat je de adviezen van mij, je oudere ik, serieus neemt. Maak je geen zorgen over je studieresultaten. Je bent slim genoeg en je hebt de discipline en het doorzettingsvermogen om deze studie succesvol af te ronden. Het is echter van het grootste belang dat je tijdens je studietijd erachter komt wie je bent. Je denkt dat misschien wel te weten, maar niets is minder waar.


‘Alleen door jezelf zo snel mogelijk te leren kennen, met al je talenten, capaciteiten, zwakheden en eigenaardigheden, kan je alles uit je studieperiode halen’


Je bent opgegroeid in een dorpse omgeving in een Zuid-Amerikaans land, waarin zelfkennis geen hoge prioriteit had. Alleen door jezelf zo snel mogelijk te leren kennen, met al je talenten, capaciteiten, zwakheden en eigenaardigheden, kan je alles uit je studieperiode halen. En dat kan je niet alleen. Zoek hulp, zoek kennis, duik in de psychologie, doe wat er ook maar nodig is. Werk in godsnaam aan je sociale vaardigheden, overwin die verdomde verlegenheid en die neiging om niet op te vallen, om te verdwijnen. Dit is voor de rest van je leven van levensbelang.

Je relaties met vrienden en liefdespartners zijn belangrijker dan je denkt. Je toekomstige vriendinnen zullen een enorme impact op je leven hebben en het in een bepaalde richting sturen. Denk na over wat voor een partner je wil. Wat voor een relatie. Kinderen. Laat het je niet allemaal overkomen. Kies bewust. Carrières verlopen zelden zoals gepland. Hou tijdens je studie zoveel mogelijk opties open. Ga overal kijken en meelopen. Een beroep is vaak heel anders dan het lijkt. Veel van je medestudenten zullen er te laat achter komen dat ze de verkeerde studie gekozen hebben. Laat dat jou niet overkomen. Tot slot: heb vertrouwen. Alles komt goed. Alleen anders dan je nu denkt.

Met vriendelijke groet,

Chris Polanen

Delen