Wie wandelt, wordt honderd

De Vierdaagse van Nijmegen, het grootste evenement van Nederland en het grootste wandelevenement ter wereld, beleeft dit jaar zijn 100ste editie. Het hoofd medische dienst en twee deelnemers vertellen over hun ervaringen. “Tijdens het lopen ontstaat de ideale maatschappij.”

Tekst: Andrea Linschoten

De week van de Vierdaagse is voor militair arts Ernst-Paul van Etten (45), hoofd medische dienst van de Vierdaagse, relatief de rustigste week: “Alles is dan geregeld. Daar werken we het hele jaar hard voor. Van de voorbereidingen gaat 80 procent via het draaiboek, 20 procent gaat over de onverwachte details. Er zijn bijvoorbeeld wijzigingen in de route of we moeten een hulppost verplaatsen omdat er mais is ingezaaid in een weiland waar we voorheen altijd stonden. Als we een hulppost moeten verplaatsen, onderzoeken we ook hoe snel de ambulance daar kan komen. Of we bedenken dat we een extra ambulance moeten inhuren om snel ter plaatse te zijn. Zo is er dan toch elk jaar weer van alles te regelen.”

Het meeste overleg in de voorbereidingsperiode vindt op de zaterdagen plaats, dat is voor Van Etten goed tecombineren met zijn werk als hoofd gezondheidscentrum in Den Haag. Soms is een bijeenkomst doordeweeks. “Gelukkig vindt mijn baas het belang-rijk dat ik dit doe, dus mag ik hier werktijd aan besteden. Het is natuurlijk ook een visitekaartje voor Defensie.”

Lees verder (pdf).

AA07-2016p030-032

Delen