Winnaar IBD idee 2013: KLIK

De winnaar van het IBD idee 2013 is bekend. Deze door MSD in het leven geroepen prijs voor artsen die met het beste idee komen om inflammatoire darmziekte (IBD) nog beter te te behandelen gaat naar de mensen achter het programma KLIK (Kwaliteit van leven in Kaart) voor kinderen met IBD. Zij krijgen € 50.000,- om hun plan verder uit te werken.

Het winnende IBD Idee 2013 is erop gericht systematisch aandacht te besteden aan de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren met IBD. Hiervoor is het programma KLIK ontworpen. KLIK is een website waarop kinderen en/of hun ouders voordat ze bij de kinderarts komen vragenlijsten in kunnen vullen. Deze vragenlijsten hebben betrekking op de kwaliteit van leven en/of psychosociaal leven. Vervolgens worden de antwoorden omgezet in een profiel. Met behulp van dit profiel is het mogelijk in één oogopslag te zien waarmee de kinderen problemen hebben.

Tijdens de Voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie in Veldhoven namen dr. A. Kindermann van de Afdeling Kinder-MDL van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, alsook prof. Dr. M. Grotenhuis en dr. L. Haverman, beiden werkzaam op de Psychosociale Afdeling van hetzelfde ziekenhuis, de prijs in ontvangst. MSD gaat samen met de winnaars het IBD Idee 2013 uitwerken en realiseren.

Het IBD Idee om patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD) nóg beter te behandelen, werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Als criteria voor het winnende idee gelden dat het in ieder geval innovatief moet zijn, de kwaliteit van leven voor een IBD-patiënt moet verbeteren en niet tot de standaard zorg dient te behoren in Nederland. Elke arts of specialist kan meedoen. Wegens de  succesvolle eerste keer zal MSD volgend jaar doorgaan met Het IBD Idee.

 

Delen