Wittejassenmaffia
Wie in Italië in een ziekenhuis snel en goed wil worden geholpen, moet betalen. Veel betalen. Dat ondervond ook cultuurhistoricus en journalist Bas Mesters, die jarenlang in Italië woonde. Hij schreef erover in zijn boek Italiaanse Streken, waarvan hier een fragment.
Tekst en beeld: Ma Mesters
Ik kijk vanaf de Ponte Garibaldi in Rome recht in de kamer waar mijn dochter is geboren, midden op het eiland in de Tiber. De god van de geneeskunst Asclepius werd hier aanbeden. Pest- en choleralijders zaten er in quarantaine. En vijfhonderd jaar geleden werd hier een van de oudste ziekenhuizen van Europa gevestigd: het Fatebenefratelli ofwel Doe uw best broeders.
Als ik tussen de pijnbomen naar de ramen van het hospitaal tuur, zie ik mijn vrouw weer voor me met haar dikke buik. Ik herinner me die hoogst particuliere noodtoestand die wij hier meemaakten. Bevallen in Rome – we hadden geen idee hoe dat zou gaan.
Marieke Tiber
Het was 6 november 2007. De koffer was gepakt volgens de instructies van het ziekenhuis. Wij gingen bevallen in Rome en namen mee: oordopjes, een teil, blikjes cola, netonderbroekjes, laxeermiddel, een operatieschort, hygiënische plastic overschoenen, muggenstift, maandverband, jam, appels, suikertabletten, een kruik en plastic hoezen voor de wc-bril. Daarnaast ook alle uitslagen van de zeven bloedonderzoeken, waarbij 42 waarden waren gecontroleerd. En ook de resultaten van de zeven echo’s en de ecg’s van mijn vrouw, bedoeld voor de anesthesist.
Wie goed en snel geholpen wil worden, moet flink bijbetalen
En natuurlijk de uitslag van het poeponderzoek van ons beiden: ons salmonellavrije toegangskaartje tot de verloskamer. Zonder zo’n onderzoek geen bevalling in het ziekenhuis, was ons te verstaan gegeven. De meest natuurlijke daad van een vrouw wordt in Rome beschouwd als een medische noodtoestand die streng gecontroleerd moet worden. De vrouw dient beschermd te worden, maar het ziekenhuis ook. Dat dekt zich juridisch in tegen eventuele complicaties tijdens de bevalling door vooraf alle mogelijke medische onderzoeken te verordenen. Hoe medisch het er bij geboorten aan toegaat, ontdekte ik toen ik las dat een bevalling in Rome in bijna de helft van de gevallen uitloopt op een keizersnee. In Napels
kan dit percentage zelfs oplopen tot 63 procent. Deels gebeurt dit uit voorzorg, maar deels ook omdat de artsen er meer aan verdienen.
Lees verder (pdf).