Zondagsdienst in ggz-instellingen

Medisch specialisten in loondienst van 37 ggz-instellingen draaien vandaag zondagsdiensten. Werknemersorganisatie FBZ zet deze stap uit protest tegen het uitblijven van een compensatie voor de gevolgen van de pensioenaftopping.

Omdat hun werkgevers weigeren het werkgeversdeel van de pensioenpremie terug te geven, lopen de psychiaters een aanzienlijk deel van hun pensioen mis. Psychiater Isis Elzakkers is een van de 2100 psychiaters die door deze opstelling van de werkgevers wordt getroffen: “Wij voeren deze actie niet voor het geld, maar voor het principe. De manier waarop wij de afgelopen maanden zijn behandeld, is namelijk ongehoord. We hebben geprobeerd om tot een oplossing te komen, maar onze werkgevers laten ons in de kou staan. En vervolgens beweren ze ook nog dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg als ze ons geld moeten teruggeven. Dat is aantoonbaar onjuist en morele chantage. Dat kan geen enkele werknemer accepteren. Wij vragen niet méér dan waar we recht op hebben. We vragen alleen maar het geld terug dat tot voor kort gewoon in ons pensioen werd gestoken. Niet meer en niet minder.”

Om tot een oplossing te komen wordt vandaag in 37 ggz-instellingen een patiëntvriendelijke zondagsdienst gevoerd. De actie is een initiatief van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en werknemersorganisatie FBZ. Zij worden ondersteund door de Federatie Medisch Specialisten (FMS), waar de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP) lid van is. Psychiaters werken deze dinsdag alsof het weekend is. Elzakkers: “Uitgangspunt is dat de patiënt zo min mogelijk last heeft van de actie. Afspraken met patiënten zijn zoveel mogelijk verzet, zodat ze niet voor niets naar de instelling komen. Uiteraard gaan spoedopnames wel gewoon door.”

Volgens onderhandelaar José Klerks van de LAD en FBZ is de actie onvermijdelijk. “Ik probeer al twee jaar met GGZ Nederland tot een oplossing te komen”, zegt Klerks. “We hebben er alles aan gedaan, maar GGZ Nederland blijft ons pensioengeld achterhouden. Onze achterban voelt zich dus gedwongen deze actie te voeren.”

Op www.pensioenopgroen.nl staat een overzicht van alle locaties waar de zondagsdienst plaatsvindt.

Delen