Winst door financiële planning

Financiële planners van VvAA én succesvol ondernemer Annemarie van Gaal hielpen tijdens het seminar Financiële Planning zo’n vijftig zorgprofessionals financieel bewust(er) te maken. Want het blijkt winstgevend om te weten waar je staat met je bezittingen, zowel zakelijk als privé.

Omgaan met geld is een thema dat aanspreekt, blijkt uit de gesprekken die de aanwezigen voerden voordat Annemarie van Gaal op 3 juli de aftrap gaf voor een avond in het teken van Financiële Planning. Bij elke fase in het leven zijn immers kosten gemoeid. Of het nou om wonen, werken, samenleven of ontspannen gaat. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, zorgt dat hij tijdig inzicht krijgt in zijn financiële mogelijkheden en hierop inspeelt. Maar hoe doe je dat, en wie kan je daarbij helpen?

Verloskundige: “Ik wil nu al vooruit denken, nog voordat ik grote keuzes maak, zoals trouwen of kinderen krijgen. Ook weet ik niet of ik op m’n 60ste nog bevallingen wil bijwonen. Dan is het handig alvast te weten welke beslissingen je in zo’n geval kan maken.”

Financiële planners van VvAA adviseren bij verschillende aspecten rond inzet van vermogen en oudedagsvoorzieningen. Tijdens het -overigens gratis- seminar gingen vier van hen een half uur op een bepaald onderwerp in: ‘samenwonen en trouwen’, ‘pensioen opbouwen’, ‘eerder stoppen met werken’ en ‘nalatenschap’. Maar dus niet voordat Annemarie van Gaal een zaal met ondernemers en werknemers inspireerde met haar persoonlijke en zakelijke verhaal.

Annemarie van Gaal: niet de wijsheid in pacht
Naast haar televisiewerk waarin ze particulieren en ondernemers begeleidt in geldzaken, ondersteunt Van Gaal banken en financiële instellingen bij marketing- en communicatievraagstukken. Ook investeert ze in veertien bedrijven. Juist door níet de wijsheid in pacht te hebben, is ze succesvol geworden, vertelde ze.

Zo liet ze zich in de tijd dat ze een uitgeverij in Moskou runde, inspireren door 14-jarige jongens die op straat bananen in dozen verkochten. Omdat ze haar tijdschriften niet in de schappen kreeg, vroeg ze de verkopers de Cosmopolitan en Playboy in hun assortiment op te nemen. Daarnaast hoorde ze hun ideeën en visies aan, want zij zaten dichter dan zijzelf op de klant. “De marketingprijzen die ik daarna mocht ophalen, had ik aan die jongens te danken.”

Na het verhaal van Annemarie van Gaal (“Is de tijd al om? Mag ik nog één voorbeeld geven van hoe je je ogen en oren in de markt legt?”) volgen de deelnemers een lezing naar voorkeur. Financieel planner Miranda Joziasse geeft inzicht in ontwikkelingen rond het pensioen, dat is opgebouwd uit pensioen uit arbeid, privévermogen (inclusief lijfrentevoorzieningen) en AOW.

Inzicht in pensioenopbouw
Steeds meer wordt pensioen een eigen verantwoordelijkheid, zegt Joziasse. Als gevolg van factoren als slechte beursresultaten, dalende dekkingsgraden, de vergrijzing en de verhoging van de pensioenleeftijd, is het allang geen vanzelfsprekendheid meer dat je met voldoende vermogen je oude dag ingaat.

< Dierenarts: ”Door de crisis zijn we met ons benen op de grond gezet.” >

Wil je zeker weten dat je met 60+ niet op een houtje hoeft te bijten, dan zijn discipline en ‘op tijd beginnen om inzicht in je financiën te krijgen’ de gouden stelregels volgens Joziasse.

De juiste maatregelen om na het pensioen nog heel wat jaren, zeker tot je 82e, uit te kunnen zingen, zijn afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en wensen. Niet iedereen is immers tevreden met een pensioen dat 70 procent van het laatst verdiende inkomen benadert. En waar de ene zorgprofessional is gebaat om in één keer zijn oudedagsreserve met de Belastingdienst af te rekenen, is het voor de ander voordeliger om dit te verspreiden door lijfrente aan te kopen.

Eerder stoppen met werken
Financieel planner Adri van der Steen borduurt tijdens de lezing ‘Eerder stoppen met werken’ voort op de resultaten van persoonlijke en zakelijke keuzes. De sheet met zijn ‘boodschappenlijstje’ om vroegtijdig het beroep aan de wilgen te kunnen hangen, nemen de aanwezigen gretig in zich op, ook al willen sommigen doorwerken tot hun 80e (“Anders zou ik me erg gaan vervelen”).

Enkele punten die op het lijstje aan bod komen: het basispensioen AOW een aantal jaar naar voren halen (met de kennis dat het bedrag dan afneemt), of pensioen, kapitaalverzekering en lijfrentes flexibel inzetten. En: niet altijd de meest voor de hand liggende stappen zetten. Zo kan het aflossen van een hypotheek beter nog even wachten als met een flink bedrag op de bank een hoger rendement wordt bereikt.

< Tandarts: “Omdat ik bij mijn potje voor later kon, heb ik een groot deel besteed aan de studie van mijn zoon. Eigenlijk was dat daar niet voor bedoeld, maar dat doe je als ouder, dat voelt ook goed.” >

Winst
Na de afsluitende speeddate, waarin deelnemers hun persoonlijke situatie aan de planners kunnen voorleggen, is het tijd voor een borrel. Weer vinden de aanwezigen elkaar in een gedeelde liefde: geld, of beter: niet aan geld te hoeven denken. Wie nu gedegen financiële plannen gaat (laten) maken, weet dat hij straks soepeler kan inspelen op veranderingen. Mochten deelnemers zich daar na het seminar meer bewust van zijn, dan is er nu al winst geboekt.

 

Delen