Alternatief contract voor huisartsen

Huisartsen hebben voortaan een eigen alternatief voor het contract dat hen door zorgverzekeraars wordt aangeboden. Een aantal praktijkhouders heeft samen met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en experts van VvAA Het Modulaire Huisartsgeneeskundige Zorgaanbod ontwikkeld. Dat meldt Chantal van het Zandt, één van de initiatiefnemende huisartsen.

 

“Vanaf nu hoeven huisartsen niet meer te tekenen bij het kruisje, als zij zich niet kunnen vinden in het contract dat de zorgverzekeraars ze aanbiedt”, zegt Van het Zandt, die ook bestuurslid a.i. is van de nieuw opgerichte Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen. Huisartsen kunnen zich hierbij aansluiten, zodat de coöperatie voor ze kan onderhandelen. Huisartsen die op individuele basis willen onderhandelen, kunnen het voorbeeld-contract ook downloaden via de website van VvAA  Hier staat ook alle achtergrondinformatie over het contract te lezen.

“Het mooie van dit alternatief is dat het geschreven is voor en door huisartsen”, vertelt Van het Zandt. “Het contract biedt rust omdat het om een meerjarencontract gaat, waardoor huisartsen niet elk jaar tijd verliezen met onderhandelen en kunnen investeren in kwaliteit van zorg en hun praktijk.”

Directeur Kennismanagement en Opleidingen van VvAA, Edwin Brugman: “Dit alternatief geeft huisartsen de kans om zelf met een zorgaanbod te komen dat past bij hun patiëntenpopulatie. Dat is logischer dan wanneer de zorgverzekeraar een  algemeen contract aanbiedt.”

Op het VvAA Forum is een discussie gestart over dit onderwerp.

Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen: www.huisartsencontract.nl

Delen