Bijzondere expositie Van Abbe

Vandaag, op World Bipolar Day 2016 (woensdag 30 maart) opent het gerenommeerde Van Abbemuseum in Eindhoven de deuren voor een kortlopende, bijzondere en gratis expositie van werken van bipolaire cliënten van de GGZ Eindhoven.

Op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, wordt over de hele wereld extra aandacht besteed aan bipolariteit. Het doel van deze dag is om de bipolaire stoornis – ook onder zorgprofessionals – meer bekend te maken, aandacht te vragen voor diagnosedelay én bij te dragen aan de-stigmatisering. Dit jaar is het thema Creativiteit en Bipolariteit. Onder de titel De kunst van grip op mijn stemming, worden niet alleen de kunstwerken van de kunstenaars getoond, maar krijgt ook het verhaal daarachter aandacht. Iedere kunstenaar heeft een persoonlijke tekst geschreven die bij het werk hangt.

Dat personen met een bipolaire stoornis opvallend vaak erg creatief zijn, is al heel lang bekend en ook te verklaren. Een (hypo)manische fase wordt onder meer gekenmerkt door een overdosis aan energie in combinatie met een onophoudelijke stroom aan gedachten en invallen. Daar bovenop komt nog eens de uitzonderlijke diepte van en variatie in het gevoelsleven van personen met een bipolaire stoornis. De wisselingen tussen depressie en manie zijn doorgaans uiterst verwarrend en pijnlijk, maar kunnen ook een bron van ongekende creativiteit zijn. Deze kant wordt in de expositie belicht.

De expositie is vandaag en morgen én op 1 en 3 april gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het museum.

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Opening op 30 maart 2016 om 14.00 uur, afsluiting op 3 april om 15.00 uur. Let op: op zaterdag 2 april is de expositie helaas niet te bezoeken vanwege andere activiteiten in het museum. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven. Entree: gratis (bij de kassa melden dat u voor deze expositie komt)

Delen