De nanny

Waar een nanny tien jaar geleden was voorbehouden aan de elite, kiezen vandaag de dag steeds meer fulltime werkende ouders voor professionele opvang aan huis. Zeker voor medici lijkt zo’n flexibele kracht een uitkomst. En het prijskaartje? Dat valt best mee.

Tekst: Martijn Reinink

 

Ze kookt, doet de kinderen in bad, leest ze voor en gaat met hen op pad. Daarnaast verricht ze kind-gerelateerd huishoudelijk werk; ze doet de vaat en de was en pakt de dweil als iemand heeft geknoeid. ‘Een nanny ontzorgt’, valt in min of meer gelijke bewoordingen te lezen op de websites van bijna alle nannybemiddelingsbureaus. Dat zijn er tientallen. De nanny wint aan populariteit. Uit een berekening van RTL Nieuws vorig jaar blijkt dat steeds meer werkende ouders een nanny verkiezen boven een kinderdagverblijf.

dag en nacht

Zo ook het gezin Crouzen-Dijksterhuis uit Chaam. Marja Dijksterhuis is gynaecoloog. Erik Crouzen is klinisch psycholoog en psychotherapeut. “Voor de komst van de nanny gingen onze twee kinderen (nu zes en negen jaar oud, red.) naar een heel fijn kinderdagverblijf”, zegt Crouzen. “Toch leverde dat veel stress op. Het was altijd spannend of we wel op tijd bij de opvang zouden zijn om ze op te halen. Vervolgens was het: snel naar huis, snel koken, snel eten, snel onder de douche, want de kinderen moeten naar bed.” Het gezin De Waal-Verheijen uit Breda zat in hetzelfde schuitje. De ouders zijn beiden internist-intensivist. Hun jongste twee kinderen zijn drie en vijf jaar, ze hebben een tweeling van twaalf en de oudste is inmiddels uit huis. “We draaien veel diensten”, zegt Margot de Waal. “Bewust ook tegelijk, zodat we samen vrij zijn. Consequentie is dat we soms ’s avonds en ’s nachts opvang nodig hebben. Wanneer we een congres in het buitenland bezoeken, gaat het zelfs om meerdere dagen en nachten achterelkaar. Dat kan een crèche of gastouder niet bieden. Daarom hebben we na de geboorte van ons laatste kind voor een nanny gekozen.”

Lees verder (pdf).

AA03-2016p046-047

Delen