Dokter cabaretier speelt ‘Murw’

Op donderdag 14 februari vindt in Theater de Oosterpoort in Groningen de première plaats van Murw, de nieuwe voorstelling van Anne Jan Toonstra.

 

 

 

Anne Jan Toonstra (33) uit Groningen was in een vorig leven vastbesloten arts te worden. Hij studeerde twee jaar psychologie en werd vervolgens ingeloot voor geneeskunde, waarvoor hij na tien jaar zijn bul haalde. Hoewel hij eerder nooit enige ambitie op cabaretgebied had – hij ‘zat meer in de muziek’ – is hij ergens onderweg toch besmet geraakt met een cabaretvirus. In 2001 won hij cabaretfestival Cameretten en in 2005 won hij het Groninger Studenten Cabaretfestival (jury- en publieksprijs). Hij is oprichter van het stand-upcomedy-collectief De Hyena’s. Eerder was hij in Theater Bellevue te zien met zijn succesvolle programma’s Hikikomori en Noodzakelijk Kwaad. En nu is er dan ‘Murw.

Toonstra dendert tijdens deze voorstelling anderhalf uur lang door zijn hoofd, dat vol vragen zit over onbevangen vrijheid versus beperkende angst en leven versus dood. Lekker gezellig zult u denken, maar in handen van Toonstra krijgt het allemaal een onverwachte lichtheid.

Naast de snelle grappen is zijn muzikale talent misschien wel zijn sterkste troef. De pianocomposities van Toonstra zijn betoverend, de teksten ijzersterk. Dagblad van het Noorden schreef eerder: “Verrassend en origineel, snel, geestig, effectief, scherp, hard en eigentijds.

Informatie en kaarten voor de première.
Informatie en kaarten overige voorstellingen.

Delen