E-health in Afrika via mobieltje

E-Health is in Afrika gemakkelijker te implementeren dan in Nederland. Vooral de mobiele telefoon speelt daarbij een grote rol. Dat stelde Jacqueline Lampe, directeur van AMREF Flying Doctors, maandagavond tijdens het BNR-zorgdebat over de e-Health revolutie.

Beeld: Jeroen Oerlemans

 

Omdat er in Afrika minder bureaucratie is, zijn er weinig belemmeringen om e-Health toe te passen in de Afrikaanse gezondheidszorg, stelt Lampe. Ze legt uit: “Je kunt een project klein beginnen en het dan steeds verder uitbreiden.” AMREF biedt afstandsonderwijs aan via e-learning, onder andere om verpleegkundigen en verloskundigen op te leiden in Kenia, Tanzania en Oeganda.

De nadruk ligt hierbij op m-Health, de mobiele telefoon als opleidingsmiddel. Bijna iedereen in Afrika bezit een telefoon, waardoor men online een cursus kan volgen. Via een applicatie heeft de cursist toegang tot lesmodules, een database met medische informatie en een communicatieplatform.

De mobiele telefoon heeft de voorkeur boven e-learning via een pc, omdat voor een telefoon geen investeringen in computers nodig zijn en men niet afhankelijk is van beschikbare elektriciteit.

Omdat deze vorm van e-learning succesvol is gebleken, is AMREF van plan om het digitale opleidingstraject uit de breiden naar andere medische doelgroepen en andere Afrikaanse landen.

Meer informatie vindt u op de website van AMREF.

 

Delen