Faial – Het ‘blauwe eiland’

Wat hebben lavastranden, zeeschuimers en walvisspotters met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal te vinden op Faial, het ‘blauwe eiland’ midden in de Atlantische oceaan.

Tekst: Femmie Goudswaard | Beeld Shutterstock

Het Azoriaanse Faial, niet veel groter dan Texel, wordt wel het blauwe eiland genoemd vanwege de vele hortensia’s in diverse zeetinten langs de witte huizen, paden en velden. Maar ook door de bijzondere relatie met de Atlantische Oceaan rondom, waardoor dit autonome stukje Portugal al eeuwen als belangrijke pitstop geldt voor zeelui.

In Horta, de (haven)stad van Faial, wemelt het ’s zomers van de zeilers uit alle windstreken die deze afgelegen plaats halverwege Europa en Amerika iets kosmopolitisch geven. De kades zijn door hen beschilderd met vaak fraaie afbeeldingen van hun avonturen. Aangebracht als aandenken én omdat het verhaal gaat dat daarmee een voorspoedig vervolg van de zeereis kan worden afgedwongen. Het voelt bijzonder om op een eiland te zijn dat nog steeds zo belangrijk is voor zeezwervers. Hoeveel van hen zijn hier niet vermoeid, hongerig, soms zelfs berooid aangekomen om geweldig te worden opgevangen en geholpen door de uitermate vriendelijke eilanders.

Klik op de foto voor meer afbeeldingen

Een van die behulpzame figuren was de man die onder zeevarenden de bijnaam Peter kreeg en ‘Cafe Sport’ begon. Elke zichzelf respecterende zeezeiler moet er één keer in zijn leven het glas op Peter geheven hebben. Ook voor landrotten is dit café trouwens een must vanwege de memorabilia die er zijn achtergelaten. Een vrouwelijke nazaat van Peter leidt belangstellenden desgewenst rond op de bovenverdieping waar zich het ‘Scrimshaw museum’ bevindt. De geschiedenis van de Azoren en zijn al dan niet beroemde bezoekers staat er gegraveerd in talloze antieke potvistanden. Want op Faial leefde men lange tijd niet alleen van een beetje land- en veeteelt, maar ook van de walvisvaart. Walvisjagers uit Amerika kwamen naar Horta om te bevoorraden en de haven als uitvalsbasis te gebruiken voor de jacht. Ook de eilanders zelf voeren in hun wankele bootjes uit om, met gevaar voor eigen leven, walvissen de dood in te jagen. Het voormalige walvisstation aan de baai van Porto Pim, waar zich ook een heerlijk beschut strand bevindt, herinnert er nog aan. Het is omgebouwd tot museum en walvisspotters zetten zich tegenwoordig niet meer in voor de jacht maar om bezoekers van het eiland de mogelijkheid te bieden die majestueuze zeezoogdieren in hun natuurlijke habitat van dichtbij mee te maken.

Ook zwemmen met dolfijnen behoort rond Faial tot de mogelijkheden, net als duiken naar (blauwvin)haaien en manta’s. Maar op het ooit door een groep Vlamingen gekoloniseerde eiland zelf is ook meer dan genoeg te ontdekken. Zo biedt de Cabeco Grande, een berg midden op Faial, dankzij zijn hoogte van meer dan duizend meter een natuurlijke uitkijkpost over de oceaan en de omringende Azoriaanse eilanden. Niet ver van de Cacebo Grande ligt de 400 meter diepe, weelderig begroeide Caldeira (krater) waarin men kan afdalen. Dit gebied, het Parque Natural do Faial, is niet voor niets de eerste Portugese toeristische bestemming die werd bekroond met
een Eden (European Destination of Excellence). Ook de botanische tuin in Flamingos staat hoog aangeschreven onder floraliefhebbers. Rond de vulkaan dos Capelinhos is tussen 1957 en 1958 juist een dramatisch kaal landschap ontstaan door meerdere erupties die niet alleen vele gebouwen hebben bedolven – er steekt nog een deel van de oude vuurtoren boven het lavagesteente uit –, maar ook een nieuw schiereiland hebben doen verrijzen. Je waant je er op de maan; maar dan omringd door zee. Je gaat hier bijna geloven in het magische rijk van Atlantis, dat ooit op exact deze adembenemende locatie moet zijn verdwenen.

Zien en doen

Activiteiten: wandelen, mountainbiken, walvissen spotten en watersporten. Op Faial, dat door de relatie met Portugal deel uitmaakt van de Europese Unie, heerst een ongekende rust. Beste reistijd: Faial kent een zacht klimaat. Mei t/m augustus hebben de aangenaamste temperaturen (24 graden
gemiddeld), het hoogste aantal zonuren en de minste regen. Van oktober t/m maart is het er erg nat. Het leven is er absoluut niet duur. Tips: het muziek- en folklorefestival Semana do Mar (begin augustus, semanadomar.net) is een lust voor de zintuigen, ook dankzij de culinaire heerlijkheden die het eiland biedt. Vergeet naast de visgerechten niet de fofas do Faial te proeven, langwerpige soezen met een roomvulling. En Peters Gin Tonic geldt als een van de beste ‘sundowners’ ter wereld. Praktische informatie: visitazores.com

Eilandhoppen op de Azoren

De vulkanische Azorenarchipel is een paradijs voor natuurliefhebbers. TUI-dochter Kras biedt een fly-drive die naast Faial (zie pagina 56) ook Terceira en São Miguel aandoet. Op Terceira kunt u kennismaken met de Unesco-stad Angra do Heroísmo en de grootste krater van de Azoren. Op Faial is een hotel aan de rand van historisch Horta uw uitvalsbasis voor verkenningen van de vulkanische landschappen en het vermaarde zeezeilerscafé; op São Miguel wachten onder meer de blauwe en groene kratermeren van Sete Cidades.

Prijs vanaf € 1.199,- p.p.

Inclusief  uw vlucht Amsterdam-Terceira en Ponta Delgada-Amsterdam met TUI fly, binnenlandse vluchten (Terceira-Faial en Faial-Ponta Delgada) met SATA, 3 nachten in viersterrenhotel Terceira Mar, 3 nachten in het viersterren Azoris Faial Garden en 4 nachten in het driesterren Hotel Avenida in het centrum van Ponta Delgada, 10x uitgebreid ontbijtbuffet en op alle eilanden autohuur (Renault Twingo of gelijkwaardig, zonder eigen risico).

Extra voor Arts en Auto-lezerswalvis/dolfijnenspot-excursie per zodiac en, bij verblijf buiten de periode van 10 juli t/m 25 augustus, upgrade autohuur (t.w.v. € 15,- per dag).

Vertrek elke donderdag van 19 april t/m 20 september 2018.

Exclusief o.a. € 19,50 reserveringskosten en eventuele vluchttoeslagen wanneer de goedkoopste vliegtuigstoelen niet meer beschikbaar zijn.

Meer (prijs)info en boekingen kras.nl/LR83314

Delen