Boze fysiotherapeuten protesteren in Den Haag

De Actiegroep Fysiotherapie biedt woensdagmorgen 30 mei om 9.00 uur na een demonstratie in Den Haag  de Tweede Kamer een petitie aan omdat het verminderen van de regeldruk in hun sector te lang duurt.

De regeldruk bij de fysiotherapeuten neemt dusdanige vormen aan dat 25 procent van de beroepsgroep vreest voor sluiting van de praktijk of verminderd werkplezier ervaart, blijkt uit onderzoek van het KNGF uit 2016. Reden voor de Actiegroep Fysiotherapeuten – een groep boze fysiotherapeuten die elkaar op Facebook vond – om de noodklok te luiden. Om aandacht te vragen voor dit probleem demonstreren honderden fysiotherapeuten vandaag, woensdag 30 mei, bij de Tweede Kamer. Zij bieden Kamerleden een petitie aan die is ondertekend door duizenden fysiotherapeuten.

De Actiegroep Fysiotherapie ontstond op Facebook nadat een aantal fysiotherapeuten hier hun ongenoegen over de regeldruk uitten. In korte tijd groeide de Facebookgroep uit tot 8.800 leden. Het KNGF ondersteunt en faciliteert het protest. VvAA-directeur Edwin Brugman staat ook positief tegenover de actie: “We juichen het initiatief toe omdat zorgverleners zélf opstaan om aan te geven dat de maat vol is.”

De actiegroep vindt het actieplan (Ont)Regel de Zorg, dat de ministers en staatssecretaris van VWS vorige week lanceerden om de regeldruk in de zorg te verminderen, een goed initiatief. Brenda van Gent, mede-initiatiefnemer van de actie en woordvoerster van de Actiegroep Fysiotherapie: “Wij zijn blij met dit initiatief van de minister, maar het moet sneller. Onze beroepsgroep kan niet wachten tot 2020 om resultaat te zien. Daar waar in andere beroepsgroepen al stappen zijn gezet om de regeldruk te verlichten, is die bij fysiotherapeuten alleen maar erger geworden. Ons worden regels opgelegd waar niet mee te werken valt, maar we kunnen er ook niet onderuit als we überhaupt willen doen waarvoor we opgeleid zijn: namelijk patiënten helpen. Het is voor ons letterlijk slikken of stikken. Het zijn ongezonde verhoudingen waar de patiënt de dupe van is.”

‘Zodra anderen bepalen hoeveel behandelingen een patiënt mag hebben, wordt ons het werk onmogelijk gemaakt’

Een voorbeeld dat de actiegroep hiervan geeft is dat anderen op de stoel van de fysiotherapeut gaan zitten en bepalen hoeveel behandelingen patiënten krijgen. Van Gent: “Wij zetten ons dagelijks met hart en ziel in om onze patiënten optimale zorg te bieden. Maar zodra anderen bepalen hoeveel behandelingen een patiënt mag hebben, wordt ons het werk onmogelijk gemaakt. Er zijn legio voorbeelden van patiënten die door dit systeem, ondanks verwijzingen van specialisten en diagnoses van de betrokken fysiotherapeut, minder behandelingen krijgen dan goed is voor hun gezondheid. Dat gaat in tegen alles waar wij als fysiotherapeuten voor staan.”

“De enige opties voor fysiotherapeuten om onder de regeldruk uit te komen, zijn om ongecontracteerd te gaan werken of te stoppen”, vervolgt Van Gent. “Steeds meer collega’s denken hier serieus over na. Wat ons tegenhoudt om deze stap daadwerkelijk te zetten is dat de patiënt hier de dupe van wordt. Bij ongecontracteerde zorg krijgen patiënten te maken met een eigen bijdrage. En wanneer steeds meer fysiotherapeuten stoppen, is er straks geen fysiotherapiepraktijk meer op rollatorafstand.”

De Actiegroep wil met de demonstratie en de petitie aandacht vragen van de overheid voor de benarde positie waar fysiotherapeuten zich in bevinden. Brenda van Gent: “Wij vragen de overheid om ervoor te zorgen dat betrokken partijen zich houden aan de uitkomsten van de schrapsessies. Nu zitten wij in een wurggreep van de zorgverzekeraars en kunnen geen goede zorg bieden.”

 

 

 

Delen