Gek of geniaal

Museum Het Dolhuys in Haarlem heeft als missie mensen met een psychiatrische aandoening te destigmatiseren. Directeur Hans Looijen (48) ziet kunst daarbij als een belangrijke schakel, maar waakt voor valse romantiek. “Dat kunst miljoenen opbrengt terwijl de maker verward over straat zwerft, valt niet met elkaar te rijmen.”

Tekst: Wout de Bruijne

Het Dolhuys startte in 2005 met 12.000 bezoekers en trekt inmiddels recordaantallen van zo’n 44.000 bezoekers per jaar. Opmerkelijk voor een jong museum. Hoewel, jong… het gebouw zelf staat er al eeuwen. Het oudste gedeelte was in 1320 een leprozerie aan de rand van de stad en sinds de 16de eeuw werden hier lange tijd krankzinnigen verpleegd.

De huisvesting van een modern museum met veel interactieve elementen in een sfeervol eeuwenoud Haarlems gebouw draagt ongetwijfeld bij aan de belangstelling. Al direct in 2005 won het museum de Nederlandse Design Prijs in de categorie ‘Exhibition & Experience Design’. En twee jaar later volgde een
eervolle vermelding bij The European Museum of the Year Award. “Dat was voor mijn tijd”, zegt Hans Looijen, die in 2008 directeur werd. “Wel was Het Dolhuys in 2009 genomineerd voor de Museumprijs. Een hele eer, maar ik vind het nog steeds erg jammer dat wij die prijs toen niet hebben gewonnen.”

Zingeving
Voor de opvang van het nog altijd groeiende aantal bezoekers mag het voormalige pesthuis rekenen op ruim 120 vrijwilligers. Zij verzorgen onder meer rondleidingen, zitten aan de balie en verrichten administratief werk. Looijen: “Diverse vrijwilligers hebben aan beide zijden raakvlakken met de psychiatrie. Er worden hier rondleidingen verzorgd door zowel, al dan niet gepensioneerde, psychiaters als voormalig psychiatrische patiënten.” Maar een sfeervolle entourage en toegewijde medewerkers zijn zeker niet de enige redenen voor het succes, weet Looijen. “Het heeft ook alles te maken met een aantrekkelijke programmering. Die designprijs ontvingen wij destijds voor onze vaste opstelling. Geweldig natuurlijk, maar we moesten daarnaast ook boeiende wisselende thematentoonstellingen hebben.”

Lees verder (pdf).

07-2013p070-071

Delen