Hans Snijders (1952-2020)

Op 29 januari overleed op 67-jarige leeftijd huisarts Hans Snijders uit Nieuwenhagen. “Hij had het hart op de juiste plek.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: privé

Toen Hans Snijders, ogenschijnlijk kerngezond, op 29 juni vorig jaar met familie en plaatsgenoten het evenement ‘100 jaar huisartsen Snijders te Nieuwenhagen’ vierde, kon niemand vermoeden dat hij vier maanden later zou horen dat hij alvleesklierkanker had, in een vergevorderd stadium. 

Snijders had eerder dat jaar vol trots zijn praktijk overgedragen aan dochter Gitte, inmiddels de 4e generatie huisarts in het Zuid-Limburgse dorp. Zelf had hij er in 1980 het stokje overgenomen van zijn vader Leon die met pensioen ging.  

Hans was de tweede in een hecht gezin met vier jongens in Landgraaf. “Een geboren en getogen Limburger uit de oostelijke mijnstreek”, zegt broer Marc, “zo een met het hart op de juiste plek.”

De lagere school doorliep ‘de wildebras van het gezin’ niet zonder kleerscheuren en vader moest dikwijls verwondingen hechten. Ook de middelbare schooltijd verliep niet zonder ondeugende streken, maar Snijders rondde in 1970 toch de hbs B af. Hij ging naar Utrecht om, zoals gebruikelijk in de familie, geneeskunde te studeren. In de Domstad woonde hij aan de Oudegracht al spoedig samen met Will, de liefde van zijn leven. Het stel bood vele ‘hulpbehoevende’ studenten, inclusief de drie broers van Hans, een luisterend oor, hapjes en drankjes en welgemeende adviezen.

‘Een luisterend oor en trefzekere diagnose’

Na afronding van zijn studie in 1978 startte Hans twee jaar later met Will aan zijn zijde in de praktijk van vader Leon. Hij voelde er zich al snel ‘als een vis in het water’. Broer Marc: “Hans was een ware ‘mensendokter’, een echte (t)huisarts, geliefd om zijn luisterend oor en trefzekere diagnose.” De praktijk groeide en kreeg in 1990 een extra collega. 

Vakinhoudelijk was de huisarts gespecialiseerd in diverse onderdelen, onder andere in de oogheelkunde. Met vele collega’s uit de regio onderhielden Hans en Will goede relaties en met hen maakten zij ook congresreizen. Daarbij kwam het stel in Kenia, waar Snijders met collegae Van Aubel en Meurs succesvol startte met Semadep, de ondersteuning van een Keniaans ziekenhuis. Het ontwikkelingsproject bleef levenslang een grote passie van Hans Snijders. 

Ook prive reisde hij met Will, vooral naar Afrika, Azië en Spanje. Dichter bij huis reed hij toertochten op de racefiets. Daarnaast verdiepte hij zich graag in de Grieks-Romeinse oudheid. Snijders was wetenschappelijk geëngageerd en bekleedde verder enkele bestuurlijke functies in het lokale verenigingsleven. Hij stond alom bekend om zijn gevoel voor humor. Zo trad hij op als buuttereedner ‘Sjra Smeets’ tijdens zijn 40-jarig jubileum.

Na de fatale diagnose eind 2019 koos Hans Snijders resoluut voor kwaliteit van het hem nog resterende korte leven en genoot hij met Will, hun vijf kinderen en partners en de kleinkinderen nog zo veel mogelijk in zijn geliefde Zuid-Limburg en in Spanje.

“Een ware huisarts en prachtbroer is ons ontvallen”, spraken zijn broers tijdens de immens drukbezochte uitvaart. “Wij zijn zo trots op hem.” 

Delen