‘Ik ben niet bang om kritisch te zijn’
Dienie Koolen, logopediste en blogger voor artsenauto.nl, raakt niet uitgepraat en geschreven over de sector waarbinnen zij met veel passie haar vak uitoefent. Daarbij houdt ze zich nadrukkelijk niet alléén bezig met vakinhoud. Gedreven gooit ze geregeld stenen in schijnbaar rimpelloze vijvers. Omdat iemand het moet doen.
Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: John Peters/DB
“Ik heb een prachtig vak, maar ben altijd met méér bezig geweest dan het zo goed mogelijk uitoefenen ervan. De sector in zijn algemeenheid en alle processen daaromheen, hebben me altijd enorm geïnteresseerd en ik ben het type dat dan ook een steentje bij wil dragen. Daarom heb ik me tussen de bedrijven door beziggehouden met besturen en doceren en ben ik altijd in allerlei werkgroepen te vinden. Zo krijg je goed zicht op wat er speelt, wat er werkt, wat er klopt of juist niet klopt. En daar doe ik dan iets mee. Via mijn blogs, maar ook op andere manieren. Ik ben niet bang om hardop kritisch te zijn, maar ik probeer wel altijd om in praktische zin mee te werken aan oplossingen.”
Lees verder (pdf).
2 reacties
Fijn dat de logopedist in beeld komt, in uw blad.
Ikzelf ben al 20 jaar logopedist met een eigen praktijk.
Al die jaren zijn logopedisten bang geweest voor de verzekeraars, eerst ging het over budgetten.
Nu gaat het over het hanteren van kwaliteitsnormen, vanuit wantrouwen.
Het verhaal wat ik ( gelukkig) herken op de t.v. Van de artsen die terecht roepen : het roer moet om!
De ervaren logopedist haakt af omdat ze zich er niet toe kan zetten de helft van haar behandeltijd in de computer te stoppen.
Ook wij worden afgerekend op een digitaal dossier.
Uit angst doet de vereniging NVLF mee met de kwaliteitsnormen, want stel je voor dat we afgerekend worden op…..
Ja waarop eigenlijk?
Jammer dat een groot deel van de beroepsgroep meedoet aan deze gekte.
De ene na de andere praktijk doet een vrijwillige kwaliteitstoets….
Ik hoop dat ik nooit gedwongen wordt. Dat dit teveel geld kost voor de verzekeraar. Ze mogen bij mij een dagje mee lopen, en dan aangeven of we onzin verkopen aan onze patienten, of dat we zinvol bezig zijn.
Is dat geen betere optie?
Ik wil er mijn advocaat voor inzetten.
Maar voorlopig ben ik druk met mijn patienten, want daar doe ik het allemaal voor. Met liefde en passie, dat nemen ze me niet af!
S stigter
12 juli 2015 / 19:44Dank voor je duidelijke reactie en het benoemen van de rol van de beroepsvereniging en van angst en vertrouwen! Ook haal je terecht het manifest ‘het roer moet om’ aan van gedreven huisartsen. Via andere media kwamen er ook veel reacties van meerdere disciplines zoals psycholoog en jeugdarts. Als voorbeeld werd door een collega genoemd dat een bepaalde zorgverzekeraar iets pas transparant vond wanneer alle stappen tot in detail vastgelegd waren zoals bij een drievlaksvulling bij de tandarts. Zij vraagt zich af hoe dat te vertalen is naar een kind met een TOS ( taalontwikkelingsstoornis ). Zij stelt dat het belangrijk is je te richten op de persoon die voor je zit wanneer je de doelen stelt. Een ander vergeleek de moeilijke bekostiging van logopedie voor zorgkinderen als een hete bal die wordt overgegooid tussen gezondheidszorg en onderwijs. Ik sluit me graag aan bij de woorden van S. Stigter dat het geen goede zaak is om bang te zijn voor de zorgverzekeraars maar dat we duidelijk blijven maken hoe de realiteit in de praktijk is en daarbij kan het voorbeeld van de huisartsen van ‘het roer moet om’ dienen.
Dienie Koolen
13 juli 2015 / 09:28