Insidertips Scandinavië

In ‘Nooit meer in de file’ vertelt een aantal zorgprofessionals hoe het is om te wonen en werken in Scandinavië. Voor Nederlandse collega’s die vakantieplannen hebben richting het Hoge Noorden, geven zij hier hun vakantietips.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Shutterstock

Zweden

Kinderarts Esther te Poele komt graag bij Läckö Slott: “Een mooi kasteel aan de rand van het Vänernmeer, je kunt er ook leuk wandelen. Het restaurant ernaast is een aanrader om te lunchen of te ‘fika-en’: een kop koffie of thee met een broodje of iets zoets erbij.” Andere tips van de kinderarts: “De kloosterkerk en ruïne in Varnhem zijn erg mooi, ook daar vind je een mooie wandelroute en een tuincafé voor lunch en fika naast het kerkje. In Stockholm zou ik zeker naar het Fotografiska (fotomuseum) gaan: daar zijn meestal schitterende tentoonstellingen en je hebt er vanuit het restaurant (waar het erg goed eten is) een prachtig uitzicht over het water en de stad. In de zomer is het terras van het Södra Teatern (vlak bij het Fotografiska) een gezellige plek om wat te drinken.”

Internist en MDL-arts Michiel van Nieuwenhoven adviseert om eens een weekend naar een zogenaamde Herrgård te gaan. “Dat is een oude herenboerderij die is omgebouwd tot hotel of conferentieoord. Er zijn er veel, meestal prachtig gelegen. Je kunt er heerlijk eten en met wat geluk is er een houtgestookte sauna pal aan het water, waar je dan na afloop, als je een wak hebt gehakt, in kunt springen.” Wie in de zomer in Zweden vakantie houdt, raadt Van Nieuwenhoven aan om vooral het bos in te gaan vanwege de ‘kilo’s bosbessen en frambozen’ die er wachten om geplukt te worden. “En in het begin van de herfst kom je met wat geluk thuis met een grote zak vol cantharellen.” Ook voor winterse bezoekers heeft hij een tip: “Ga naar een meer. Daar zijn vaak vuurplekken te vinden met een door de gemeente beheerde houtvoorraad. Stook een vuurtje en ga worstjes grillen.”

Postdoc Pieter Oomen zoekt met gasten vrijwel altijd de archipel voor de kust van Göteborg op. “Hier liggen grote en kleine rotsachtige eilanden die je vanuit het centrum van de stad met de tram en een boot binnen een uur kunt bereiken. Pittoreske dorpjes en mooie wandelingen liggen in het verschiet.”

De moeite waard is ook, volgens Pieter, het natuurgebied Delsjöområdet rond een aantal meren aan de oostelijke rand van Göteborg. “Met de auto is het drie kwartier rijden naar Marstrand, een eiland waar je mooi kunt wandelen rond een fort. En nog weer verder naar het noorden ligt het geweldige merenstelsel van Dalsland, waar ik een meerdaagse kanotocht van harte kan aanbevelen.”

Restaurant- en uitgaanstips heeft Pieter ook: “In Göteborg kan ik de restaurants Smaka (traditionele Zweedse keuken in een hip jasje) en Sjöbaren i Haga (fantastische vis) aanraden, en de jazzclub Nefertiti. Bier wordt hier in Göteborg werkelijk op de meest verbazende plekken en in de meest uiteenlopende smaken gebrouwen. Een goede plek om ze te proeven is de Brewers Beer Bar of het kleine maar zeer sfeervolle 3 Små Rum.”

Noorwegen

Anesthesist Annemarieke Bruinsma wijst erop dat het bij de bekende toeristische attracties (Trollveggen, Prekestolen, Geirangerfjord, Gaustatoppen) in het hoogseizoen erg druk kan zijn. “Bij ons in de buurt, bij Kongsberg, zijn heel leuke alternatieven waar je de Noorse natuur op z’n mooist, in alle rust, kunt beleven.” Ze noemt als voorbeeld de Blefjell ten noordwesten van Kongsberg, met als hoogtepunt Store Ble, een aanrader voor een mooie dagtocht. Verder raadt ze de websites dnt.no en ut.no van Den Norske Turistforening aan: “Via DNT kun je, als je lid bent, gebruikmaken van hun huttennetwerk en zo de mooiste tochten lopen. Ook als toerist kun je lid worden.” Maar, waarschuwt Bruinsma: “Ook hier is het aan te bevelen in het hoogseizoen bekende gebieden zoals de Hardangervidda en Jotunheimen te mijden wanneer je voor de rust naar Noorwegen komt.”

Denemarken

Radioloog Marjolein Liedenbaum wijst erop dat veel vakantiegangers die naar Denemarken komen, vaak in het zuiden van Jutland blijven. “Bezoek ook eens de noordoost- en westkust. Je kunt hier heerlijk door de duinen lopen en zelfs met je auto het strand op rijden.”

Delen