Kamperen in Namibië

Tijdens een drieweekse rondreis afgelopen zomer door Namibië, ontdekte orthopedisch chirurg Moyo Kruijt dat dit Afrikaanse land ook een perfect kampeerland is. Voor Arts en Auto tekende zijn vrouw Julie Houben hun impressies op.

Tekst: Julie Houben

Het merendeel van de vakantiegangers ‘doet’ Namibië via een van tevoren georganiseerde reis, met overnachtingen in prachtige, maar vaak ook prijzige lodges. Het kan ook anders – en goedkoper –, ontdekten wij. Met onze eigen kampeerspullen en een huurauto verkenden wij afgelopen zomer dit prachtige land, samen met onze twee zoons van 11 en 9. Alle campings die wij bezochten, waren prettig kleinschalig en zeer verzorgd. Aan ruimte geen gebrek in Namibië, dus de plekken waren vaak minstens 80 m² groot en standaard voorzien van een eigen ‘braai’ (BBQ-plek), meestal met aanrecht en verlichting. Een zwembad was er ook vaak, maar het water was wel fris in juli en augustus. Ook bij veel luxe lodges waren zulke prachtige kampeerplekken te vinden.

121650-01De andere kampeerders waren voornamelijk gezinnen uit Europa en Zuid-Afrikaanse stellen met hun eigen kampeerauto. Maar het was meestal niet druk op de campings die wij aandeden. Verwacht dus niet veel contact met anderen, maar vooral rust. En niet te vergeten ruimte voor kinderen om rond te struinen.

Massatoerisme is in Namibië ver te zoeken

Zelfs bij de ‘topattracties’ ervoeren we deze rust en ruimte. Bij de beroemde zandduinen in de Sossusvlei past het aantal bezoekers nog steeds op één overzichtelijke parkeerplaats. Massatoerisme is in Namibië ver te zoeken. En dat in combinatie met elke avond een fantastische kampeerplek. Onder de sterrenhemel dronken we een koud wijntje uit ons
autokoelkastje, dat we hadden volgeladen met allerlei etenswaren. Zelfs Goudse kaas is verkrijgbaar in de Namibische supermarkten. En alles voor de helft van de
prijzen in Nederland.

Nog wat voordelen: elke dag zon met temperaturen tussen de 24 en 30 graden, geen kans op malaria (behalve in het uiterste noorden) en een vriendelijkheid en gastvrijheid zoals wij die in Europa nog zelden ontmoeten. Namibië is een soort ‘Afrika-light’ én een mekka voor kampeerders.

Persoonlijke tips

  • Start in Windhoek bij Urban Camp: een stadscamping met gewone plekken en ingerichte tenten (urbancamp.net).
  • Boek tijdig! Campings en kampeerplekken bij lodges kunt u online boeken via namibian.org en map.namibian.org; het is aan te raden om in vakantieperioden campings in de nationale parken al ruim voor vertrek te reserveren. Ter plekke telefonisch reserveren kan ook: koop bij aankomst een lokale simkaart en een routekaart, met daarop een lijst van lodges en campings, ingedeeld per regio.
  • Neem warme kleren mee voor de soms koude avonden en nachten.
  • Voor wie geen eigen kampeerspullen meeneemt: voor circa € 120,- per dag zijn 4WD’s te huur met een of twee daktenten (2 of 4 personen). Reserveer ruim van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Delen