Low-budget over de Balkan

Als je niet veel geld hebt en tóch op reis wilt, zou je de Balkan eens moeten overwegen. Makkelijk en betaalbaar te bereiken per trein en vliegtuig, niet heel ver weg en toch écht buitenland.

Tekst: Juul Kramer | Beeld: Shutterstock

‘Buiten het raam trekt een slaperig stadje traag voorbij. Een lelijk allegaartje van bij elkaar geraapte huisjes en berghutten in een prachtig landschap. Het is zo’n stadje dat overduidelijk op zichzelf is aangewezen. Arm en traag, maar waar de mensen ondanks alles met een brede lach de was staan op te hangen’, schreef ik in mijn reisdagboekje op het moment dat mijn boemeltreintje het Balkanlandschap insukkelde. Ik was direct verkocht. Dit schiereiland in Zuidoost-Europa is een waar backpackparadijs. Niet alleen omdat het er vreselijk goedkoop is, maar ook omdat het voelt alsof je echt ver weg bent in een andere cultuur. Het is dé plek om spotgoedkoop bier te drinken, kennis te maken met het ‘lelijke’ voormalig Joegoslavië maar ook om prachtige Byzantijnse overblijfselen te zien.

Train no go, train closed

Naast een goedkoop uitgaansleven heeft de Balkan ook als voordeel dat je er makkelijk komt. Vlieg met Wizz- of Ryanair voor een paar tientjes of koop een interrailticket en zie meteen een aantal landen in één keer. De meeste Balkanlanden zijn per trein makkelijk te bereiken en reizen per trein is een leuke manier om de lokale bevolking te ontmoeten. Wel moet je je realiseren dat het openbaar vervoer in deze landen anders is geregeld dan hier en dat het dus zomaar kan zijn dat de dame aan het loket van de nachttrein in gebrekkig Engels verkondigt: ‘train no go, train closed’ om vervolgens haar schouders op te halen, je toe te lachen en weer verder te gaan met haar bezigheden. Dat heeft ook zo z’n charme, maar laten we zeggen dat klagen over de NS er voor mij niet meer inzit.

Vlieg met Wizz- of Ryanair voor een paar tientjes

Dat bepaalde dingen anders geregeld zijn op de Balkan, is een feit. Toch heb ik me er in mijn eentje nooit onveilig gevoeld. De mensen zijn er vriendelijk (hooguit wat terughoudend in het begin) en nooit te beroerd om je te helpen. Het allerbelangrijkst is dat je zelf open minded bent. Verder moet je natuurlijk (net als overal) wel gewoon je gezonde verstand gebruiken. Reis je alleen? Ga dan niet midden in de nacht door een stad dwalen, maar zoek een paar mensen bij elkaar en ga samen uit. Het beste kun je daarom in een hostel overnachten, waar altijd andere jongeren zullen zijn die graag hun verhalen en gezelschap met je willen delen.

Lees verder (pdf).

AAS02-2016p022-023b

Delen