Managen van je studentenleven

Met het afsluiten van de middelbare school begin je aan een nieuw hoofdstuk in je leven: je studententijd. Da’s in het begin best even wennen. Nieuwe opleiding, nieuwe stad, nieuwe mensen. Wat kun je allemaal verwachten? 

Tekst: Nike Martens

 

Ik vond het heerlijk om te gaan studeren”, vertelt Suzanne van der Hoek (19), inmiddels tweedejaars verloskunde in Rotterdam: “Je krijgt veel meer vrijheid, er zijn geen leraren die op je letten en je studie bijhouden en een planning maken, is je eigen verantwoordelijkheid.” Maar zo’n nieuwe studie brengt ook veel onduidelijkheid met zich mee. Zo vond Suzanne het bij haar eerste tentamens lastig om te bepalen hoe gedetailleerd ze de lesstof moest leren. En ook de terminologie van haar nieuwe opleiding bleek even wennen: “De docenten hadden het de eerste dagen over criteria, competenties, bewijzen en port-folio’s. Pas na het eerste kwartaal snapte ik hoe alles in elkaar stak.”

Aansluiting
Gelukkig ben je niet de enige nieuwbakken student. “Alle eerstejaars zijn nieuw en zoeken contact,” aldus Marije van Stuyvenberg (19), nu tweedejaars geneeskunde in Utrecht: “Ik vond daardoor snel aansluiting bij mijn werkgroep. Je leert elkaar ook beter kennen in de introductieweek en op breekweek (een weekend voor eerstejaars). Tijdens de introductieweek kreeg ik met een aantal andere eerstejaars een ouderejaars als mentor. Ik vond dit een leuke opzet: we gingen bij de mentor thuis eten en met het hele groepje naar de activiteiten in de introductieweek.”

Lees verder (pdf).

s03-2013p016-018

Delen