Mountainbiken voor beginners

Vanwege het avontuurlijke en uitdagende karakter van de sport is mountainbiken voor veel fietsliefhebbers aantrekkelijk. Een korte introductie voor beginners.

Tekst: Richard Hassink | Beeld: Shutterstock

Ga ik ’m houden, schiet het door mijn hoofd als ik op hoge snelheid de bocht op me af zie komen. Ik ontwijk een flinke boomwortel en stuur scherp naar rechts. Opluchting maar vooral ook opwinding maakt zich van mij meester als ik, zonder te remmen, rakelings langs een boom scheer. Tijd om na te genieten is er niet, want de volgende uitdaging dient zich alweer aan: een steile heuvel met mul zand. Ik probeer mijn snelheid uit de afdaling vast te houden en zet nog eens extra aan. Gelukkig liggen hier matten onder het zand waardoor ik tractie houd. Een paar tellen later kom ik hijgend boven. Links van mij strekken de zandheuvels van de Loonse en Drunense Duinen zich uit. Ik besluit de trappers van mijn mountainbike even stil te houden, maar ik zie dat mijn fietsmaten zich alweer naar beneden storten in een volgende afdaling.

Sinds de dag dat twee Tilburgse vrienden me meenamen naar een van de mooiste MTB-routes van Nederland, nu zo’n drie jaar geleden, heeft het mountainbiken me te pakken. Twee jaar eerder had ik al een mountainbike gekocht, maar verder dan wat schelpenpaden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug was ik niet gekomen. Maar nu trek ik er één à twee keer per week op uit, ook in de winter.

Goede conditie

Nederland telt zo’n 850.000 wielersporters, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Toer Fiets Unie. Daarvan zit een derde regelmatig op een mountainbike. Velen worden aangetrokken door het uitdagende karakter van de sport. Joost Vermeer (37), gediplomeerd mountainbiketrainer, ontdekte de sport ook pas op latere leeftijd. “Ik vond het meteen al heerlijk. Verder vind ik het een groot pluspunt dat je zelf bepaalt wanneer je gaat fietsen. Bij een teamsport ligt dat anders.” Volgens Vermeer zijn veel beginnende mountainbikers aanvankelijk heel enthousiast, maar verliezen ze hun motivatie als ze merken dat het een technische sport is waarvoor je ook een goede conditie moet hebben. “Daarom zou ik iedereen willen aanraden een clinic of training te volgen waarbij je geleerd wordt hoe je moet remmen, hoe je moet sturen en hoe je moet schakelen op een klim. En probeer minstens twee keer per week te trainen, want dan merk je echt dat je vooruitgaat en dat vergroot het plezier.”

Maar hoe verstandig het volgen van een clinic ook is, sommigen willen misschien eerst uitproberen of het mountainbiken überhaupt wat voor hen is. Geen probleem, vindt Vermeer. “Maar kijk goed welke route je kiest. Er gebeuren regelmatig ongelukken met onervaren mountainbikers die op een te technische route terechtkomen. Dat kun je voorkomen door met een ervaren mountainbiker op pad te gaan of door eerst goed uit te zoeken welke route past bij je ervaringsniveau.” Zijn tip om altijd een helm te dragen is geen overbodige luxe. “Vallen hoort bij deze sport. Als je nooit valt, zoek je nooit je grenzen op en leer je dus ook niet veel bij.”

‘Ik ben en blijf een recreant’

Foto: De Beeldredaktie/Kees Beekmans

“Je voelt je vrij in de natuur, je werkt aan je conditie en je bent ook nog eens heel technisch met je fiets bezig.” Zo verwoordt Eric van den Bogaard (37), oefentherapeut Cesar in Drunen, zijn passie voor het mountainbiken. Vijftien jaar geleden kocht hij na een amateurcarrière als voetballer een mountainbike van 600 gulden. Intussen heeft Van den Bogaard zo veel getraind dat hij al een paar keer de wereld is rondgefietst en vorig jaar zelfs derde werd bij het NK mountainbike voor masters, inmiddels op een exemplaar van 4000 euro. “Hoe fanatiek ik mijn sport ook bedrijf”, zegt Van den Bogaard, “ik ben en blijf een recreant die het gewoon naast zijn werk doet.”

Werken doet hij ook veel, want naast zijn parttimebaan bij Topfysiotherapie Drunen heeft de oefentherapeut sinds kort een eigen bedrijf. Met Pro4mance combineert hij zijn werk en zijn passie en biedt hij bikefittings, bodyfittings en inspanningstesten aan.

“Mountainbiken kan een blessuregevoelige sport zijn, vooral als je op een fiets zit die niet goed is afgesteld op jouw lichaam. Vaak zie je dat mensen knie-, rug-, schouder- of nekproblemen krijgen. Dat voorkom je met een goede bikefitting.”

‘Het is ontzettend leuk om in clubverband te doen’

En vallen, levert dat geen blessures op? “Zelf heb ik een goede valtechniek, doordat ik vroeger een tijd heb gejudood, maar het komt natuurlijk wel voor dat mensen bij valpartijen flinke blessures oplopen.” In zijn ogen is veel leed te voorkomen door goed materiaal aan te schaffen, geen onnodige risico’s te nemen en een goede techniek toe te passen.

Van den Bogaard deelt zijn kennis graag; zo verzorgt hij regelmatig clinics en organiseert hij daarnaast jaarlijks een mountainbiketrip naar Italië. Gewoon, omdat het een leuke sport is om te doen. Want dat moet niet uit het oog verloren worden, vindt Van den Bogaard. “Het is namelijk ontzettend leuk om in clubverband te doen. En dan halverwege ergens gezellig een bordje pasta eten.”

Tips

  • Rem altijd gedoseerd, liefst met de voorrem.
  • Kijk een bocht altijd goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten; probeer ook op rechte stukken minstens 20 meter vooruit te kijken.
  • Komt u een steen of boomwortel tegen waar u niet goed omheen kunt, zak dan in met uw schouders, trek vlak voor het obstakel uw schouders omhoog en trek het stuur met u mee. Zo ‘springt’ u over het obstakel heen.
  • Zoek bij een klim een tempo dat vol te houden is en schakel naar een verzet waardoor u soepel kunt blijven draaien zonder te stoempen.
  • Ga bij een klim wat verder naar voren zitten en bij een afdaling wat naar achteren om druk op de trapas en controle over de fiets te houden.
  • Volgens mtbroutes.nl zijn er in Nederland 179 mountainbikeroutes, variërend van 2 tot 67 km. Op deze website vindt u ook routebeoordelingen, reacties van bikers en videobeelden van diverse routes, wat handig kan zijn om te beoordelen of de route past bij uw ervaringsniveau.
  • Voor beginnende mountainbikers zijn er rond de duizend euro al heel behoorlijke fietsen. Tweedehands is ook een goede optie. Eén aandachtspunt bij de aanschaf is cruciaal: de juiste framemaat. Een te kleine of te grote fiets zorgt voor minder controle over de fiets en kan ook leiden tot fysieke klachten. Heeft u een mountainbike gekocht, laat dan de hoogte van stuur en zadel afstellen door een gespecialiseerd vakman.
  • Voor mountainbikeclinics en -trainingen, zie ntfu.nl.

Delen