Noordelijke Sporaden

In de luwte van het Griekse schiereiland Pilion liggen de Noordelijke Sporaden. Een archipel waarvan vier van de elf eilanden zijn bewoond. De bekendste drie – Skiathos, Skopelos en Alonissos – kenmerken zich door veel groen en prachtige stranden. Verder zijn ze vooral verschillend. Met name het authentieke Skopelos en het ruige en relatief afgelegen Alonissos zijn aan-raders voor rustzoekers en wandelaars.

Tekst: Wytske Roodbergen

“Kijk, daar die rode rotsen. Dat is Kokkinokastro. Op de klif liggen de restanten van Ikos, de antieke hoofdstad uit de Minoïsche tijd. Duizenden jaren geleden werd Alonissos al bewoond. Het is een paradijs voor wandelaars en archeologen.” Kapitein Pakis Athanassiou – grijze baard en pet – is schipper van de Gorgona en weet alles over het eiland. Terwijl we naar zijn verhalen luisteren, varen we weg van de bewoonde wereld, langs steeds ruigere rotskusten de leegte in. Na een half uur zijn we omringd door lucht, water en onbewoonde eilanden.

02-2015p046-049-liveDit is National Marine Park of Alonissos Northern Sporades, het eerste nationale park in Griekenland, opgericht in 1992. Een uniek ecosysteem bestaande uit 1600 km2 land en water met – naast Alonissos – nog zes kleinere eilanden met een bijzondere flora en fauna, en in zee 300 soorten vis, enorme zeewierbedden, dolfijnen en de bijna uitgestorven monniksrob.

Alonissos is het grootste eiland in het park. Een fascinerende bestemming, aldus de kapitein. “Ooit leefden er vooral piraten. Ga maar eens kijken in het plaatselijke museum. Nu is het er rustig, met aardige mensen, heerlijk eten, superschoon water en geweldige natuur.”

Op het eiland zijn weinig verharde wegen. Wandelen is de beste manier om het te verkennen. Dagelijks gaan er busjes naar het beginpunt van een van de acht uitgezette wandel-routes, die vaak eindigen op een strand.

Lees verder (pdf).

02-2015p046-049

Delen