Onverwacht overlijden van hond

Een vrouw komt met haar hond bij de dierenarts om bloed te laten prikken. Het is een geslachtsrijp teefje van een bijzonder ras waarmee mevrouw wil fokken. Het bloed prikken is nodig om het progesterongehalte te bepalen, zodat de natuurlijke dekking op het juiste moment kan plaatsvinden.

Mevrouw is eerder in de week langs geweest om bloed te laten prikken. Dat verliep probleemloos. Het progesterongehalte was toen nog te laag en mevrouw komt dat nu nogmaals laten controleren. Enkele minuten na de afname wordt de hond onwel en valt flauw. Ondanks alle inspanningen van de dierenarts om het dier te redden, komt de hond toch te overlijden. De verslagenheid bij zowel bazin als dierenarts is groot. Het is niet duidelijk wat er bij de behandeling is misgegaan. Was er sprake van een shock, een gestoorde stolling, bloedverlies? Had de teef een verborgen gebrek, was het pech, of was er toch sprake van een veterinaire fout?

Door het overlijden van de hond lijdt de vrouw financiële schade. Zij heeft niet alleen veel tijd en geld in de hond geïnvesteerd, maar zij derft ook inkomsten omdat ze nu geen kostbare pups kan verkopen. Het zou zo maar kunnen dat zij de dierenarts aansprakelijk wil stellen voor het overlijden van haar viervoeter.

Is het nodig om sectie te laten uitvoeren op de hond, zodat duidelijk wordt wat de reden van het overlijden is?

Lees verder (pdf).

06-2014p032-033

Delen