Peter Wefers Bettink (1947-2019)

Op 5 mei overleed op 71-jarige leeftijd kno-arts, Peter Wefers Bettink. Sinds 2003 was hij medical officer bij grote internationale hockeytoernooien. “Hij stond bekend als serieuze, maar altijd vrolijke arts.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: De Beeldredaktie/Luuk van der Lee

Toen de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) in 2003 aan Peter Wefers Bettink vroeg of hij toernooiarts wilde zijn bij de Champions Trophy Hockey in Amstelveen, voldeed hij graag aan het verzoek. Hij had een grote ‘passie voor het spelletje’, zoals hij in 2014 zei in een interview met Arts en Auto. Het zou niet blijven bij één toernooi. 

Wefers Bettink specialiseerde zich in de jaren zeventig tot kno-arts in Groningen en trad daarna toe tot de Rinne Groep in Ede. Volgens Wilbert Boek, zijn latere opvolger in de maatschap en vriend, stond de kno-arts alom bekend als serieus, maar altijd vrolijk. “Ik vond het heel leerzaam om met hem te opereren in een ontspannen sfeer.” 

Wefers Bettink en Boek zaten samen in het bestuur van de Stichting Post-academisch Onderwijs Kno (SPOK) ). Boek: “Lesgeven deed Peter graag en goed. Ook toen hij stopte in Ede en liever her en der ging waarnemen, hielp hij menig jonge kno-arts verder.”

‘Hij zei nooit nee als zijn hulp werd gevraagd’

Op het moment dat de KNHB bij Wefers Bettink aanklopte, was hij halverwege een sabbatical-jaar. Het verzoek kwam niet uit de lucht vallen, de kno-arts was altijd, onder andere bestuurlijk, actief in de hockeywereld. Zijn debuut als toernooiarts, ook wel medical officer, beviel alle partijen zo goed dat Wefers Bettink die rol eveneens kreeg bij de overkoepelende wereldhockeybond (FIH). “Als medical officer ben je een soort zorgregelaar”, lichtte hij zijn functie toe in Arts en Auto. “Je zorgt voor goede werkomstandigheden voor alle medisch begeleiders en werkt samen met lokale ziekenhuizen. En je controleert of dopingcontroles correct worden uitgevoerd.” 

Wefers Bettink werkte op drie wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Hij was voorzitter van de FIH Medical Committee en ontving in 2018 de FIH Order of Merit. 

Hoewel de medical officer het met de voorbereiding en begeleiding van toernooien druk had, zei hij volgens dochter Carlijn nooit nee als zijn hulp werd gevraagd. “Zoals bijvoorbeeld bij klussen rond het huis. Hij hield ervan, was handig, werkte heel secuur en maakte het altijd af.”  

Ook vriend en voormalig studiegenoot Hoite Nijdam bewonderde de energie van Wefers Bettink. “Toen ik Peter niet lang voor zijn overlijden belde, werkte hij in de tuin en aan de dakgoot. Door zijn ziekte moet hij toen toch al flink verzwakt zijn geweest.” 

Die ziekte heet leukemie en werd in 2018 vastgesteld toen Wefers Bettink bezig was met de voorbereiding van de Champions Trophy in Breda.

Zijn vrouw, kinderen en vele (hockey)vrienden missen een aimabele dierbare.  

Delen