Protocollen voor rampsituaties: huisarts roept op tot delen
Om hulpverleners en de lokale bevolking bij een noodramp zoals een aardbeving te ondersteunen, ontwikkelden zorgprofessionals en wetenschappers uit Leiden makkelijk te verspreiden protocollen voor onder meer noodopvang, schoon drinkwater en het tegengaan van diarree en uitdroging.
Eerste hulp verlenen, adviezen om te overleven en preventie en behandeling: zorgprofessionals en wetenschappers ontwikkelden in samenwerking met de Coöperatie Eerste Lijn Leiden en Omstreken (CELLO) protocollen voor deze doeleinden om lokale hulpverleners, vrijwilligers en inwoners bij een noodramp te helpen.
Onder meer reddingwerkers bij de tsunami in Azië en de aardbevingen in Pakistan en Haïti maakten er gebruik van. Ze zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Chinees, Indonesisch, Hindisch en Filipijns. Een Arabische, Turkse en Syrische vertaling komen op de website zodra beschikbaar. De protocollen, vrij te verspreiden omdat er geen copyright op zit, kunnen via satellietcommunicatie worden gedeeld, ook in korte versies via SMS-berichten.
Walter Schrader, oud-huisarts, rampenarts en oprichter van CELLO, doet de oproep om de protocollen te delen met mensen die in Turkije en Syrië betrokken zijn bij de gevolgen van de aardbeving. “Als je Turkse of Syrische kennissen hebt, deel dit dan. Het kan helpen. En het kan er over een uur zijn.”
Petitie
Schrader brengt ook de petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’ die hij opzette opnieuw onder de aandacht. Hij noemt het een schande dat er voor miljoenen aan pijnstilling, verbandmiddelen en antibiotica bij medische instellingen en apothekers ligt om vernietigd te worden, terwijl Syrië en Turkije hier nu veel aan zouden kunnen hebben. De petitie werd tot nu toe meer dan 16.000 keer ondertekend.
1 reactie
Wat goed dat jullie dat initiatief hebben genomen!
Mijn complimenten!!!
Hans Keesenberg
10 februari 2023 / 10:50